19 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Andrei BEȘLIU: „Prezența oamenilor de calitate contribuie la perfecționarea continuă”

Loading
Dialoguri Andrei BEȘLIU: „Prezența oamenilor de calitate contribuie la perfecționarea continuă”
Andrei BEȘLIU: „Prezența oamenilor de calitate contribuie la perfecționarea continuă”
Vocea poporului

Interviu cu Andrei Beșliu, lider al organizației sindicale de la Gimnaziul „Vasile Vasilache” din Unțești, Ungheni

– Domnule Beșliu, faceți parte dintr-o federație sindicală puternică, cea mai numeroasă din Republica Moldova. Ce înseamnă să fii lider sindical într-o organizație în care toți angajații au studii superioare?

– Este minunat să fii înconjurat de oa­meni cu capacități intelectuale și caractere puternice, astfel nu ai timp de „relaxare”. Prezența oamenilor de calitate contribuie la dezvoltarea personală a liderului sindical, la perfecționarea continuă. Deciziile se iau de comun acord. Astfel prin argu­mente și viziuni clare, este ușor să fii lider sindical.

– Care e proporția sindicalizării în co­lectivul pe care îl reprezentați?

– În cadrul colectivului, proporția de sindicalizare e 100%. În primul rând, este vorba de gradul de conștientizare din partea tuturor colegilor că numai uniți în­tr-o organizație solidă, serioasă, putem soluționa orice probleme care apar pe par­curs. Căci noi nu putem fi rupți de societate, iar dacă în societate există probleme, aces­tea se răsfrâng, indirect, și asupra noastră. Prin urmare, sindicatele au un rol esențial în apărarea drepturilor social-economice, juridice ale angajaților.

– Organizația al cărei lider sunteți a ieșit învingătoare în concurs la cate­goria  „Promovarea valorilor europene prin sindicat”. Ce v-a deosebit de alte organizații prin mesajul pe care l-ați promovat? Fiindcă cine altcineva să promoveze valorile europene dacă nu intelectualii?

– Unele dintre criterii, idei care ne-au de­osebit de alte organizați ar fii:

  1. Promova­rea, susținerea, ghidarea și îndrumarea  ti­nerilor în carieră. Alături de acești tineri este un colectiv cu viziuni europene clare, unde angajații participă la discutarea tuturor problemelor și la luarea deciziilor.
  2. Soli­daritatea este evidentă, fiindcă suntem din  diferite sate, ba chiar și din diverse raioa­ne. (Mîndîc, Țarigrad, Drochia, Măcărești, Florițoaia Nouă, Florițoaia Veche, Semeni, Ungheni).
  3. În permanență susținem orice inițiativa a CNSM de negociere a drepturilor și înlesnirilor ce ni se cuvin.
  4. Informarea angajaților are loc la cel mai înalt nivel.

– Gimnaziul dvs. poartă numele mare­lui prozator Vasile Vasilache, care își are rădăcinile la Unțești. V-a motivat cumva titulatura instituției de învățământ, țineți legătura cu descendenții scriitorului, cu reprezentanții Uniu­nii Scriitorilor?

– Fiind tânăr specialist, destinul a făcut ca sa fiu chiriaș, timp de un an, în casa fratelui și a cumnatei marelui prozator, astfel sunt îndrăgostit de oamenii din Unțesti, oameni care au dat și dau dovada de respect și cumsecădenie. Și iată că deja se fac 10 ani  de când mi-am legat activitatea profesional de aceasta instituție.

– În învățământ mai există destule probleme, ca și în alte domenii, de al­tfel. Cum conlucrați cu federația sin­dicală de ramură pentru soluționarea acestora?

– Aveți perfectă dreptate, probleme în învățământ sunt foarte mari și acest lu­cru face ca mulți potențiali profesori să refuze activitatea didactică. Dar noi sun­tem conștienți că educația este unul din pilonii cei mai importanți ai societății.

Și dacă noi nu vom pregăti generația de mâine, cine o să o facă? Doar nu o să vină străinii. Europa, Statele Unite ne ajută logis­tic, financiar, dar principala bogăție o con­stituie cadrele naționale. La nivel de raion, realizăm instruiri, sondaje de opinie, mese rotunde, training-uri. În strânsă conlucra­re cu Lilia Savin, președinta organizației sindicale raionale a FSEȘ, am analizat do­cumente și propuneri care să ducă la o schimbare în bine în activitatea pedagogică, inclusiv în cea sindicală. Am reali­zat cu Consiliul de Tineret mai multe activități la  grădinițe, școli primare, gimnazii, licee. Încet, dar lucrurile se mișcă în sistem.

– Ce a însemnat pentru dvs. concur­sul organizațiilor sindicale primare și cum v-a motivat în plan profesional și personal?

– Am văzut clar șansa de a promova imaginea instituției noastre și a colectivului   la nivel de republică, și mă bucur ne­spus ca am reușit împreună acest lucru.

– Cum vedeți evoluția mișcării sindicale? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?

– Apreciez că aderăm din ce în ce mai mult la valorile europene, la nivel național, dar și la nivel local. Mă bucur că s-a reușit resuscitarea învățământului, prin negocierea creșterilor de salarii, prin indemnizațiile oferite tinerilor specialiști. Însă spiritul de „forță sindicală” încă nu este dezvoltat în rândul angajaților din diferite domenii. Noi nu avem curajul să ieșim la proteste, la acțiuni de susținere și de solida­ritate, să ne cerem cu mai multă insistență drepturile, să manifestăm cu mai mult curaj  dorințele și necesitățile în calitate de  mem­bri de sindicat.

Ne lipsește o forță colectivă care să încline clar balanța în favoarea angajaților din învățământ și nu numai, la negocierile cu Guvernul.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand