4 October 2024
Chisinau
Dialoguri

Anatolie LUPAȘCU, avocat al CNSM: „Acest proiect consolidează familia sindicală”

Loading
Dialoguri Anatolie LUPAȘCU, avocat al CNSM: „Acest proiect consolidează familia sindicală”
Anatolie LUPAȘCU, avocat al CNSM: „Acest proiect consolidează familia sindicală”
Vocea poporului

Ziua profesională a avocatului

– CNSM a lansat, acum câțiva ani, un proiect care urmărea să obțină ca fiecare membru de sindicat să beneficieze de consultații juridice. Avocații CNSM au mers practic în toa­te raioanele, au avut întâlniri cu membri de sindicate de la foarte multe întreprinderi. Cum apreciați rezultatele acestui proiect?

– Le consider binevenite pen­tru mișcarea sindicală. Trag aceas­tă concluzie anume din interesul sporit manifestat de aceste relații directe avute cu liderii sindicali din teritoriu, dar și cu membrii de sin­dicat care au participat la aceste întruniri cu genericul „Consultațiile avocatului sindical” sau „În dialog cu avocatul sindical”. Am reținut că dialogul pe viu cu membrii de sindicat, care au formulat diverse întrebări de ordin juridic, econo­mic, social cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi s-a dovedit a fi unul atractiv.

În opinia mea, este un proiect bun, care merită să fie promovat, dezvoltat în continuare, or  este util pentru mișcarea sindicală, fi­ind capabil să dea un suflu nou inclusiv în rândul generației tinere. Acest proiect ne apropie mai mult și consolidează familia sindicală.

– În ce măsură își cunosc angajații drepturile? Ce ar trebui să se întreprindă pen­tru a se evita abuzurile unor angajatori?

– Astăzi se fac legi pe bandă rulantă și, ca să fii documentat bine, este necesar să jertfești foar­te mult timp pentru a-ți satisface această necesitate. În linii genera­le, liderii de sindicat din teritoriu sunt familiarizați cu prevederile legislației, în mod special, cu cea a muncii.

Dar o problemă aparte este aplicarea acesteia. Adeseori, cea mai simplă problemă, în loc să fie rezolvată prin mediere, la masa unor discuții, inclusiv  cu atrage­rea specialiștilor și cu o atenție sporită din partea angajatorului de care depinde soluționarea, este transformată, cu indiferența celor din urmă, în conflict care, pentru a fi  rezolvat, ajunge pe terenul justiției.

Respectiv, pentru pregătirea șiprezentarea unui proces în in-stanță, unde erorile judiciare sunt cu consecințe dureroase, diapa­zonul cunoștințelor necesare de-pășește legislația muncii, aici fiind necesare și cunoașterea bună a normelor dreptului procesual, dar și a altor norme de drept.

– Care sunt problemele cele mai frecvente cu care se con­fruntă salariații în relațiile de muncă?

– Problemele sunt diverse, de la concedieri neîntemeiate și chiar ilegale, la diminuarea nejustificată a salariilor, a altor plăți obligatorii, nerespectarea legislației în dome­niul protecției muncii, a timpului de lucru și de odihnă, suspenda­rea ilegală a contractelor de mun­că etc. Totodată,  sunt abordate și foarte multe probleme cu care membrii de sindicat se confruntă în raport cu instituțiile publice și private.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand