23 septembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Alimentele se ieftinesc în lume, dar se scumpesc în ţara noastră

Loading
Без рубрики Alimentele se ieftinesc în lume, dar se scumpesc în ţara noastră
Alimentele se ieftinesc în lume, dar se scumpesc în ţara noastră
produse-alimentare

Foto: bzf.ro

De la începutul anului acesta, inflaţia se află în creştere, depăşind nivelul de 7%.  Cea mai mare contribuţie la creşterea preţurilor, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, prin­cipalul responsabil de stabilitatea preţurilor din ţară, o are scumpirea produselor alimen­tare, de aproape două puncte procentuale.

 

Astfel, conform ultimelor date ale Bi­roului Naţional de Statistică, doar în luna aprilie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 1,7 la sută.  De exemplu, cartofii s-au scumpit cu aproape 18%, varza – cu aproape 17%, roşiile – cu peste 6%, carnea de porc şi zahărul – cu 1,6% fiecare produs, făina de grâu – cu 1,5%, ouăle de găină – cu 1,3%.

În acelaşi timp, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) relevă că indicele preţurilor produse­lor alimentare la nivel mondial a continuat să scadă, atingând cel mai scăzut nivel din iunie 2010, datorită producţiei mondiale ri­dicate, a aprecierii dolarului şi a declinului preţului ţiţeiului.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lacta­te, carne şi zahăr. Bunăoară, în aprilie anul curent, acest indice a atins o valoare medie de 171 de puncte, în scădere cu 1,2 la sută faţă de valoarea înregistrată în martie. FAO precizează că în luna martie 2015 preţul za­hărului a înregistrat o scădere semnificati­vă, atingând cel mai jos nivel de după luna februarie 2009. Pe când la noi, zahărul s-a scumpit cu peste 5 la sută.

În timp ce prognoza recentă a BNM pri­vind inflaţia prevede că ritmurile de creştere a preţurilor la produsele alimentare se vor accelera, atingând nivelul maxim de 8,1 la sută în trimestrul trei 2015, experţii FAO se aşteaptă la o evoluţie încurajatoare pentru preţurile alimentelor, chiar dacă se estimea­ză o scădere a producţiei mondiale de cere­ale în acest an.

Potrivit experților economici, scumpirile în ţara noastră vor continua câtă vreme lip­seşte un plan anticriză. Mai grav, în opinia lor, pe fundalul unei recesiuni economice regionale, Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un fenomen rar întâlnit în eco­nomia modernă, fenomenul stagflației. Adi­că, preţurile cresc necontenit, iar economia ţării stagnează.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand