21 mai 2024
Chisinau
Cultura

Alexandru Șchendrea a obținut un important premiu la Festivalul Internaţional de creaţie literară ,,Titel Constantinescu”

Loading
Cultura Alexandru Șchendrea a obținut un important premiu la Festivalul Internaţional de creaţie literară ,,Titel Constantinescu”
Alexandru Șchendrea a obținut un important premiu la Festivalul Internaţional de creaţie literară ,,Titel Constantinescu”
carte-schendrea

sindicate.md

 

Sindicalistul Alexandru Șchendrea a obținut premiul „Alexan­dru Sihleanu” pentru romanul „Satul de gra­niţă” în cadrul Festiva­lului Internațional de creație literară ,,Titel Constantinescu”, edi­ţia a VII-a, organizat în orașele Râmnicu Sărat (România) și Edineţ (Republica Moldova) în perioada 26-28 au­gust. Premiul constă în editarea cărții.

 

În romanul său, autorul ne prezintă viața dintr-un sat de graniţă din Repu­blica Moldova până la ve­nirea sovieticilor. Cititorii vor afla din carte despre trăirile și dramele locui­torilor satului de baștină al autorului, Medeleni, în contextul relaţiilor dintre localnici şi soldaţii de la pi­chetul de grăniceri din sat.

„Scrierea sa e un roman nu doar al ţăranului Mircea Stancu, trecut prin viaţă demn cu toate faptele sale bune şi cu păcatele sale re­gretate în rugăciunea din final, dar şi al întregului nostru popor, ţinut până odinioară într-o puşcărie cât Uniunea Sovietică de mare”, a subliniat criticul literar Ion Ciocanu, într-un comentariu despre ro­manul „Satul de graniţă”.

Născut la 27 mai 1956, Alexandru Șchendrea a ab­solvit Universitatea de Stat din Moldova, specialita­tea jurnalistică, după care a fost angajat la cotidia­nul „Moldova Socialistă”. Mai târziu, e redactor-șef adjunct la săptămânalul „Vocea poporului”, iar în prezent activează în cadrul aparatului Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Alexandru Șchendrea este veteran al războiului pentru apăra­rea integrității și indepen­denţei Republicii Moldova din primăvara-vara anului 1992, despre care a scris cartea „În faţa ta”(cronica unor notiţe de pe front).

 

Departamentul Informațional al Sindicatelor

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Veronica
    20.09.2017

    Pacat ca nu gasim nicaieri romanul,l-am citit e exceptional…si scriitorul nu mai este

Citește și
slot thailand