3 iulie 2024
Chisinau
Social

Agricultorii fac un pas înapoi și anunță o nouă rundă de negocieri

Loading
Social Agricultorii fac un pas înapoi și anunță o nouă rundă de negocieri
Agricultorii fac un pas înapoi și anunță o nouă rundă de negocieri
Vocea poporului

Deși au anunțat că săptămâna aceasta vor porni cu tractoarele spre Chișinău, agricultorii au luat o pauză de la proteste și anunță că vor reveni la o nouă rundă de negocieri cu autoritățile centrale. Decizia a fost luată după ședința Consiliului Asociației „Forța Fer­mierilor”. Agricultorii mai spun că dacă nu vor obține nici de această dată rezultatele scontate, vor or­ganiza un protest de amploare pe 19 iunie, la Chișinău.

Aceștia solicită semnarea unui memo­randum care conține cinci revendicări. Este vorba despre interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, ex­portul doar de produse moldovenești prin Portul de la Giurgiulești, alocarea unor compensații de cel puțin 3000 de lei la hectar pentru producerea grâului, orzului și rapiței, achitarea datoriilor restante la subvențiile pentru anul 2022 și extinderea listei de beneficiari care vor primi plățile TVA în cont. Pe lângă cele cinci revendi­cări, fermierii mai solicită și sprijin financiar pentru agricultorii mici și mijlocii. Totodată, mai multe întruniri ar urma să aibă loc între fermieri la nivel local.

„La întâlnirea fermierilor cu premierul Dorin Recean, de la Leova, dânsul a pro­pus reluarea negocierilor și efectuarea unor calcule privind alocarea compensațiilor. Mulți agricultori care stăteau pe gânduri și nu au ieșit la proteste, acum își schimbă poziția și sunt pe cale de a ni se alătura. E nevoie de mai multă comunicare, de mai multe discuții, de mai multă coordonare. Dacă nu vom avea negocieri sau ele o să fie fără rezultat, așa cum au fost și cele pre­cedente, eu cred că de lunea viitoare mai multă tehnică agricolă se va porni spre Chișinău”, ne-a spus Alexandru Slusari, di­rectorul executiv al Asociației „Forța Fer­mierilor”.

 

Revendicări îndeplinite pe jumătate

„Nu dorim mult, dar prețurile trebuie să fie conform cheltuielilor suportate. Grâ­ul trebuie să fie șase lei, floarea-soarelui cam vreo 15 lei, rapița – tot 15 lei pentru un kilogram. Cheltuielile sunt mari, dar li­vrările nu știu de ce sunt foarte slabe.  Ac­tivez de 40 de ani în sistemul agricol, au fost ani grei, dar într-o astfel de situație nu a existat o reacție din partea Guvernului. Înțelegem situația care s-a creat în țara ve­cină, Ucraina, dar trebuie să fim înțeleși și noi. Este imposibil să procuri la 20 de lei kilogramul de îngrășăminte, 20 de lei li­trul de motorină, semințele la niște prețuri fantastice și să vinzi grâul sub trei lei kilo­gramul”, ni se plânge unul dintre agricul­tori.

Săptămâna trecută, fermierii au pro­testat timp de două zile. Miercuri, peste o mie de agricultori s-au adunat cu 550 de tractoare pe șoselele din 20 de raioane. Joi, aceștia au blocat benzile de circulație pe mai multe trasee și parțial accesul spre punctele vamale Sculeni și Leușeni. Protes­tele au început după ce discuțiile cu Guver­nul au eșuat.

Executivul a răspuns doar la o parte din aceste cerințe, ceea ce i-a nemulțumit pe fermieri. Autoritățile au dat asigurări că vor plăti restanțele de 900 de milioane de lei la subvențiile în agricultură până la sfârșitul lunii iulie, precum și că vor restitui și plățile TVA. Potrivit Guvernului, celelalte revendicări ale fermierilor nu pot fi înde­plinite deocamdată. Potrivit premierului Dorin Recean, pentru a soluționa problema, Republica Moldova va fi nevoită să ceară ajutor financiar din exterior.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand