Întrucât numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu Covid-19 s-a înjumătățit de la o vreme, administratorii localurilor cer autorităților să li se permită să activeze ca înainte, adică și după ora 22:00.
Proprietarii de restaurante și cafenele susțin că, din cauza restricțiilor, suportă pierderi foarte mari. Totuși, în pofida amenzilor mari, există localuri care continuă să activeze și noaptea. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că încă mai există riscul creșterii numărului de infectați, așa că ar fi inoportună reluarea activității depline a cafenelelor.
Salarii înjumătățite
Deja de câțiva ani, Dumitru Cebotarescu este proprietarul mai multor localuri din Chișinău, care au și program de noapte. Dar de când ne-a lovit pandemia, acesta spune că veniturile i s-au micșorat drastic, așa că a fost nevoit să le achite angajaților săi doar o parte din salarii. Și dacă spera să aibă un profit în perioada sărbătorilor de iarnă, acest lucru nu s-a mai întâmplat, întrucât restaurantele au avut interdicția de a activa după ora 22:00.
„Practic, la 40 de oameni au fost mic-șorate orele de lucru și, respectiv, și sursele de venit. Au intrat într-o situație financiară neplăcută”, ne spune Dumitru Cebotarescu. Totuși, omul de afaceri crede că măsura adoptată de autorități este ineficientă.
Și alt administrator al unui restaurant din centrul orașului spune că reușește cu greu să-și țină angajații. „Încă în primul val, am fost nevoiți să vindem apartamentul ca să rezistăm, pentru că angajații sunt ca o familie. Nu i-am putut concedia pe toți odată, mai ales că au situații diferite”, susține Ruslan Pavliuc, administratorul unui restaurant din capitală.
Recent, Asociația MĂR, care apără interesele sectorului HORECA, a trimis mai multe solicitări instituțiilor de stat, prin care se cere redeschiderea localurilor. Potrivit datelor lor, profitul restauran-telor care au și program de noapte a scăzut cu 30% față de anul trecut. Cu mai bine de o lună în urmă, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să interzică desfășurarea activităților de deservire în unitățile de alimentație publică între orele 22:00 seara și 07:00 dimineața.
Impactul pandemiei
Sectorul HORECA este printre cele mai afectate sectoare ale economiei, deoarece timp îndelungat întreprinderile din acest sector au fost nevoite să își sisteze activitatea, suportând astfel costuri impunătoare. Conform estimărilor reprezentanților sectorului, în primele șapte luni ale anului trecut, vânzările s-au redus cu peste 50%, iar încasările cu 60% față de anul 2019. În sectorul hoteluri, activitatea s-a redus cu 78%, iar în cel al turismului – cu peste 75%. De asemenea, restricțiile impuse pentru sector nu au fost proporționale riscurilor, nefiind argumentată logica acestora.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului „Impactul pandemiei cu Covid-19 asupra sectorului HORECA și măsuri de reziliență pentru menținerea și crearea locurilor de muncă”, discutat la sfârșitul anului trecut, la Atelierul de lucru al reprezentanților sectorului HORECA. Acesta a fost organizat de Institutul Muncii cu suportul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic, precum și de Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova („SindLUCAS”). Mai multe detalii din acest studiu citiți în unul din numere viitoare ale ziarului „Vocea poporului”.