24 septembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Adaosul comercial pentru unele medicamente ar putea fi micşorat

Loading
Sanatate Adaosul comercial pentru unele medicamente ar putea fi micşorat
medicamente

Foto: democracy.md

O bună parte din preparatele farmaceutice ar pu­tea să se ieftinească în urma implementării în ţara noastră a unui mecanism european de stabilire a preţurilor în acest domeniu.

 

Mircea Buga, ministrul Sănătăţii, a declarat recent că Gu­vernul a aprobat în acest scop un document prin care să fie modificat adaosul comercial pentru toate tipurile de medi­camente, inclusiv cele compensate, indiferent de costul şi statutul lor. Astfel, până acum acest adaos comercial a fost de 40 la sută – 15 la sută pentru distribuitorii angro și 25 la sută – pentru farmacii.

Specialişti de la Ministerul Sănătăţii, Universitatea „Ni­colae Testemiţanu” şi alte structuri au organizat dezbateri, în urma cărora au propus clasificarea preparatelor medica­mentoase în cinci grupuri, pentru a fi aplicate adaosuri co­merciale în funcţie de costul produselor.

Pentru primul dintre aceste grupuri, ar putea fi aplicat adaosul comercial de până acum – de 15 plus 25 la sută, iar pentru al cincilea – de cinci la sută pentru importatori şi de 11 la sută pentru farmacii, ceea ce ar constitui în total 16 la sută, a precizat ministrul Sănătăţii.

Odată cu modelarea acestui mecanism, a fost analizat şi impactul ce poate fi resimțit asupra cheltuielilor pacienţilor în farmacii. Astfel, modificările elaborate ar urma să ducă la scăderea cu 4,35 la sută a preţului angro şi cu 9,65 la sută a celui de farmacie sau cu 14 la sută în total pentru întreaga gamă de medicamente existente în farmacii.

„În principiu, 80 la sută din toate medicamentele comer­cializate în farmacii vor fi pasibile de diminuarea preţului atât la compartimentul angro, cât şi la cel cu amănuntul”, a afirmat Mircea Buga.

Un mecanism similar a fost implementat în mai multe ţări europene, iar în ţara noastră ajustarea coeficienţilor în cau­ză a fost elaborată la iniţiativa unui grup de deputaţi. Docu­mentul aprobat de Guvern urmează a fi examinat şi adoptat de Parlament.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand