Comisia Națională pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC) s-a întrunit recent în ședință, în componen-ță actualizată. La aceasta au participat miniștri, lideri ai federațiilor sindicale, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentanți ai patronatului din R. Moldova, dar și alți responsabili.
Reprezentanții sindicatelor și ai patronatului au salutat reluarea dialogului social pe platforma CNCNC și au pledat pentru consultări constructive între partenerii sociali, care vor contribui la soluționarea efectivă a problemelor identificate.
„Salutăm faptul că avem această primă ședință, după o pauză lungă. Ne dorim să avem consultări constructive, pentru că noi suntem acei parteneri sociali care putem să soluționăm mai multe probleme împreună, la masa de discuții. Este foarte oportun ca în perioada imediat următoare, trei, patru luni de zile, să avem și niște rezultate în comun, dar pentru aceasta este necesar să ne consultăm, să fim activi în acest sens”, a menționat, în debutul ședinței comisiei, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Un an complicat pentru toată lumea
La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, președintele comisiei, a relevat că anul 2021 a fost unul complicat, în care au încercat să implementeze mai multe măsuri proactive pentru susținerea pieței muncii în perioada de pandemie.
„Drept urmare, în prezent, angajatorii pot aplica online pentru trei măsuri de sprijin: subvenționarea zilelor libere pentru vaccinare, subvenționarea șomajului tehnic și subvenționarea zilelor libere pentru părinții care stau acasă cu copiii, dacă aceștia învață în regim online. Totodată, este în proces de implementare schema de subvenționare pentru regimul de activitate redusă. O prioritate pentru perioada următoare o reprezintă reluarea dialogului social, inclusiv la nivel ramural. De asemenea, ne propunem ca dialogul tripartit să fie organizat cu regularitate, pentru a lua decizii consultate cu partenerii de dialog”, a spus Marcel Spatari.
Subiecte prioritate, pe agenda discuțiilor
Pe agenda discuțiilor au fost incluse mai multe subiecte prioritare, printre care prezentarea concluziilor unor studii din domeniul social-economic și muncă, dezbaterea proiectului Planului de activitate al CNCNC pentru primul semestru al anului viitor, stabilirea consiliilor de specialitate ale CNCNC, reluarea activității comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, examinarea propunerilor cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real și salariul minim pe economie. La acest subiect a făcut o prezentare și o analiză mai amplă vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc.
„Avem Legea 1432, privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim. În baza acestei legi, salariul minim trebuia să fie examinat o dată în an. Din 2014, însă, acest lucru nu s-a mai făcut. Astăzi, el constituie doar 11% din salariul mediu, ceea ce este, în principiu, o problemă”, a spus la ședință Sergiu Sainciuc.
Potrivit vicepreședintelui CNSM, la momentul actual avem mai multe niveluri de salarii minime: salariu minim pe țară – 1000 de lei, salariu minim în sectorul real (cuantumul minim garantat) – 2935 de lei, salariul minim în instituțiile medico-sanitare pub-lice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală – 3840 de lei, salariul garantat în sectorul bugetar – 2200 de lei, de la 1 ianuarie – 3100 lei.
„Este inadmisibil de a menține nivelul actual al salariului minim de 1000 de lei, când pensia minimă pentru limita de vârstă este de 2000 de lei. În baza celor expuse, venim și cu recomandările de rigoare. Este necesar de a stabili, în etape, un salariu minim unic pe țară, în concordanță cu prevederile Cartei Sociale Europene (revizuite) (50-60% din salariul mediu pe economie). De asemenea, este necesar de a majora, din 1 ianuarie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real până la valoarea de 4000 de lei”, a mai spus, în cadrul ședinței, Sergiu Sainciuc.
Cuantumul salariului minim, în creștere
A fost dezbătut, în cadrul șe-dinței, și Planul de activitate al CNCNC pentru primul semestru al anului 2022. Totodată, au fost puse în discuție propunerile de majorare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, care în anul 2021 este de 2935 de lei. Părțile au ajuns la consens privind majorarea acestui cuantum până la 3500 de lei, începând cu luna februarie a anului viitor, urmând să se reia dialogul pentru a
mări cuantumul din nou în luna mai. Oficialii au fost de acord cu studiile prezentate că salariul minim trebuie să tindă spre valoarea de 4000 de lei. Modificările legislative necesare urmează să fie făcute în primele luni ale anului viitor.
Comisia Naţională pentru Consultări și Negocieri Colective și comisiile instituite la nivel de ramură/teritorial reprezintă structuri tripartite autonome de interes
public al parteneriatului social, care se întrunesc în scopul consultării și înaintării de propuneri vizavi de domeniul muncii şi problemele social-economice de inte-res naţional, de ramură şi teritorial, promovarea parteneriatului social la toate nivelurile, asigurarea participării societăţii civile la promovarea politicilor naţionale.