Consiliul Teritorial din UTA Găgăuzia al Federației Sindicale a Ecuației și Științei (FSEŞ), Biroul Executiv, organizaţiile sindicale primare întreprind activități pentru soluţionarea problemelor social-economice ale membrilor de sindicat printr-un parteneriat eficient cu conducătorii instituţiilor educaţionale, cu administraţia publică locală, teritorială.
Conducătorii entităţilor educaţionale, liderii sindicali conştientizează importanţa parteneriatului real vizând managementul unităţilor, formarea condiţiilor normale de lucru, protecţia socială a angajaţilor. Această conlucrare s-a manifestat prin unele acţiuni concrete. Practic, în toate instituţiile educaţionale sunt negociate contractele colective de muncă (CCM), în ele s-au regăsit garanţiile sociale stabilite în Convenţia Colectivă (nivel de ramură) pe anii 2021-2025.
Laude, dar și lacune
Acestea sunt doar câteva dintre activităţile organelor sindicale din Găgăuzia, apreciate la şedinţa Biroului Executiv al Consiliului General (CG) al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ), care a avut loc recent. Membrii acesteia au luat act de informația privind activitatea Consiliului Teritorial din Găgăuzia al FSEȘ pentru soluționarea problemelor social-economice ale membrilor de sindicat.
„Conducătorii organizaţiilor sindicale primare contribuie la administrarea instituţiilor prin participare în componenţa comisiilor care iau decizii. Consiliul Găgăuziei al FSEȘ, în conlucrare cu Organul teritorial de specialitate din domeniul învăţământului, inspecţia teritorială a muncii, favorizează formarea managerilor, a liderilor sindicali, familiarizarea lor cu actele normative și legislative în stabilirea raporturilor de muncă prin desfăşurarea seminarelor, a atelierelor de lucru.
Totodată, organele sindicale de toate nivelurile din teritoriu au şi unele rezerve în activitatea de protecţie socială. Nu întotdeauna sunt informate colectivele pedagogice vizând realizarea Contractului Colectiv de Muncă, nu este asigurată transparenţa în administrarea bugetelor unităţilor, unii primari achită compensaţiile băneşti anuale de 2000 de lei educatorilor cu întârziere”, se menționează în nota informativă prezentată la ședința Biroului Executiv al CG al FSEȘ.
Modificări în Comisia bipartită și în Statutul CNSM
În cadrul ședinței Biroului Executiv al CG al FSEȘ au mai fost discutate și chestiuni privind modificarea componenței FSEȘ din cadrul Comisiei bipartite de ramură, dar și cea cu privire la propunerile FSEȘ pentru modificarea și completarea Statutului CNSM. Un alt subiect de pe ordinea de zi a fost cel cu privire la diplomele onorifice ale Consiliului General al FSEȘ din Republica Moldova. Instrucțiunea aprobată stabileşte condiţiile în care diplomele onorifice ale CG al Federației Sindicale a Educației și Științei pot fi conferite celor mai prodigioși sindicaliști din educație și cercetare, unor persoane fizice şi juridice din alte domenii de activitate.
Astfel, Diploma de Excelenţă se conferă liderilor sindicali de nivelul doi și cu atribuții de nivelul doi, angajaţilor Aparatului CG al FSEŞ, care au demonstrat succese remarcabile în diferite domenii ale activității sindicale: protecție socială și juridică, organizatorică, educațională, de recrutare, motivare etc. Diploma de Merit se conferă liderilor sindicali de toate nivelurile și membrilor de sindicat ai FSEȘ pentru merite deosebite în activitatea sindicală, inclusiv cu prilejul unor aniversări, jubilee, iar diploma de Gratitudine se conferă unor persoane fizice şi juridice care și-au adus contribuția prin acțiuni concrete la dezvoltarea parteneriatului social.