Pandemia de coronavirus, precum se știe, nu numai că a dat peste cap viața a milioane de oameni, a adus suferințe, a făcut victime, dar a și provocat instabilitate socială, regres în evoluția economică, rectificări în bugetul de stat, bineînțeles, în sens negativ. O bună parte din mijloacele bugetare, în această situație, au fost redirecționate sistemului de sănătate, fiindcă era vorba de salvarea vieții oamenilor, de sănătatea întregii populații. Corectitudinea acestei schimbări de macaz nu a fost pusă la îndoială de nimeni, dar oricum multă lume s-a simțit nedreptățită, fiindcă a lucrat în condiții extreme, iar la finele anului mulți salariați au fost lipsiți de o parte din rodul muncii lor, pe care consideră că l-au meritat, deoarece așa a fost timp de ani de zile: premiul anual pentru angajații din sectorul bugetar. Este vorba de zeci de mii de profesori, medici, funcționari, polițiști, pompieri, de alți angajați la stat.
Sindicatele au pledat întotdeauna pentru respectarea drepturilor social-economice ale angajaților, iar situația legată de pandemie nu a fost o excepție în acest sens. Ba mai mult, a fost nevoie de eforturi conjugate, susținute, pentru a-i apăra pe cei care au devenit victime ale unei conjuncturi care nu a depins de ei, deși au muncit din greu în această perioadă, riscându-și sănătatea și chiar viața, aflându-se în slujba cetățenilor, în slujba societății.
„În legătură cu faptul că în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nu au fost prevăzute mijloace financiare pentru plata premiului anual, sindicatele au adresat Guvernului, pe parcursului anului 2021, mai multe solicitări privind alocarea mijloacelor financiare pentru onorarea prevederilor legale ce țin de plata premiului anual pentru salariații din sectorul bugetar, stipulate la art. 21 prim din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar”, se arată într-o notă informativă a CNSM.
Urmare a insistenței sindicatelor, inclusiv în urma mitingului de protest din 6 decembrie 2021, premiul anual pentru rezultatele anului 2021 a fost acordat în decembrie 2021 din mijloacele disponibile ale instituțiilor bugetare.
Urmare a insistenței sindicatelor, se face dreptate în ceea ce privește remunerarea echitabilă
„Suplimentar, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova ne-a informat (scrisorile cu nr. 08-06-617 din 13.12.2021, nr. 08-03-620/1319 din 16.12.2021 și nr. 08-06-670 din 23.12.2021) că în Legea bugetului de stat pentru anul 2022 nr. 205/2021 au fost prevăzute mijloace financiare în valoare de 592 mln. de lei destinați acordării premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021, în cazul neachitării acestuia de către unitățile bugetare în anul 2021. Repartizarea acestor alocații pe autorități publice se va efectua la începutul anului 2022, în baza hotărârii de Guvern.
Menționăm că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a solicitat Ministerului Finanțelor, printr-o scrisoare recent expediată, urgentarea alocării mijloacelor financiare necesare către autoritățile bugetare pentru plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021”, mai relevă documentul.
Totodată, CNSM informează că Ministerul Finanțelor a elaborat și a plasat pentru consultări publice pe platforma https://particip.gov.md/ proiectul Hotărârii Guvernului „Privind repartizarea unor alocații aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 205/2021”, care prevede redistribuirea alocațiilor prevăzute în bugetul de stat către autoritățile publice centrale și locale în mărime de 208,4 mln.lei pentru plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021 și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat.
„În acest context, recomandăm autorităților bugetare în cadrul cărora sunt angajați cu dreptul de a beneficia de premiu anual, în temeiul art. 21 prim al Legii nr. 270/2018, și care nu au dispus de mijloace financiare pentru acordarea premiului în decembrie 2021 și nu au fost incluse în lista autorităților bugetare specificate în proiectul de hotărâre elaborat de Ministerul Finanțelor, să solicite acordarea alocațiilor bugetare suplimentare pentru acordarea acestuia în trimestrul I al anului curent”, se mai menționează în nota informativă a CNSM.
Din răspunsurile organelor de stat competente (Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației și Științei, Cancelaria de Stat), rezultă că statul va achita, cu siguranță, din buget premiul anual angajaților bugetari pentru activitatea din anul 2021. În acest sens, se vor aloca mijloace suplimentare autorităților publice locale care nu au reușit să achite acest premiu din mijloace proprii. Carul s-a urnit din loc. E nevoie de mai multă perseverență pentru a obține ceea ce merită, de fapt, angajații care au muncit în sudoarea frunții pentru binele societății.