25 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Achitarea după reducerea funcţiilor. Indemnizaţia de eliberare din serviciu

Loading
Cetăţeanul şi legea Achitarea după reducerea funcţiilor. Indemnizaţia de eliberare din serviciu
Achitarea după reducerea funcţiilor. Indemnizaţia de eliberare din serviciu

 

 

lei

Foto: agora.md

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Achitarea salariilor după preavizarea privind reducerea funcţiilor

 

guestion

Angajatorul dorește să emită ordin de preavizare în legătură cu reducerea statelor de personal. Cum va fi efectuată achitarea salariului după preavizare?

 

Mihail Bogatâi, Orhei

 

 

Potrivit art. 142 alin. (1) din Codul muncii, salariul se plăteş­te periodic, nemijlocit salariatului, la locul de muncă al acestuia, în zilele de lucru stabilite în contractul colectiv sau individual de muncă, dar:

a) nu mai rar decât de două ori pe lună pentru salariaţii remu­neraţi pe unitate de timp sau în acord;

b) nu mai rar decât o dată pe lună pentru salariaţii remuneraţi în baza salariilor lunare ale funcţiei.

Mai mult decât atât, prevederile menţionate sunt obligatorii pentru angajator pe durata valabilităţii contractului individual de muncă cu salariatul, inclusiv până la şi după emiterea ordinului de preavizare a salariaţilor în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal. Or, ordinul de preavizare emis de angajator în legătură cu lichidarea unităţii sau reducerea numărului sau a sta­telor de personal nu condiţionează o altă modalitate de retribuire a muncii până la încetarea raporturilor de muncă.

 

Indemnizaţia de eliberare din serviciu pentru salariaţii cu pensie de vârstă

 

guestion

În cazul reducerii numărului de personal din unitate, cum este achitată indemnizaţia de eliberare din servi­ciu pentru salariaţii care şi-au stabilit pensia pentru limită de vârstă?

 

Angajator, Bălți

 

Salariaţii care şi-au stabilit pensia pentru limita de vârstă, în cazul eliberării din serviciu în condiţiile prevăzute de art. 86, alin. (1), lit. c) din Codul muncii, beneficiază de indemnizaţiile de eliberare din serviciu potrivit art. 186, alin. (1), lit. a) şi b) al aceluiaşi cod, adică pentru prima şi a doua lună după eliberare. Pentru a doua lună, se va plăti indemnizaţia de eliberare din servi­ciu, dacă salariatul nu va fi încadrat în câmpul muncii.

Totodată, categoria dată de salariaţi nu beneficiază de indem­nizaţia pentru eliberare din serviciu pentru a treia lună, deoarece nu are calitate de şomer. Însă, potrivit art. 2 din Legea nr. 102 din 13.03.2003 privind ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, şomer este con­siderată persoana cu vârsta „între 16 ani şi vârsta stabilită pentru obţinerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă sau la o altă pensie…” şi nu este încadrată în câmpul muncii.

 

Preavizarea salariatului aflat în concediu medical despre lichidarea unității

 

guestion

Care este termenul de preavizare în legătură cu lichi­darea unității a salariatului aflat în concediul medi­cal?

 

Vladimir Focșa, Chișinău

 

Conform art. 88, alin. (1), lit. b) din Codul muncii, angajato­rul va emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre) cu privire la preavizarea, sub semnătură, a salariaţilor cu două luni înainte de lichidarea unităţii. Însă, potrivit alin. (2) al aceluiași articol, în ter­menul de preavizare nu se include perioada aflării salariatului în concediul medical.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand