3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Absența de la serviciu. Obligaţii legate de zilele declarate de odihnă

Loading
Cetăţeanul şi legea Absența de la serviciu. Obligaţii legate de zilele declarate de odihnă
Absența de la serviciu. Obligaţii legate de zilele declarate de odihnă
odihna

Foto: bani.md

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Absența de la serviciu timp de patru ore consecutive

 

guestion

Am avut o întârziere la serviciu cu durata consecutivă de peste patru ore, însă aceasta s-a întâmplat pentru prima dată în cei doi ani, de când am fost angajată. Pe acest motiv, angajatorul mi-a solicitat explicații pentru a mă concedia, cu toate că până în prezent nu am comis nici o altă încălcare a disciplinei de muncă. Rog să-mi dați sfaturi, cum să procedez?

 

Maria Borș, Călărași

Potrivit art. 86, alin. (1), lit. h) din Codul muncii, pentru absența repetată fără motive întemeiate de la lucru timp de patru ore conse­cutive (fără a ține cont de pauza de masă) în timpul zilei de muncă, angajatorul este în drept să rezilieze contractul individual de muncă încheiat cu salariatul.

Astfel, pentru a putea fi aplicat acest temei de concediere față de salariat, este necesară existența unei absențe anterioare, fără motive întemeiate de la lucru timp de patru ore consecutive (fără a ține cont de pauza de masă) în timpul zilei de muncă.

Prin urmare, potrivit celor comunicate de dumneavoastră, anga­jatorul nu are nici un temei juridic de a vă concedia pe acest motiv, deoarece nu există absența anterioară menționată.

 

Obligaţii legate de zilele declarate de odihnă

 

guestion

Cu patru zile înainte de angajarea mea în serviciu, ziua de vineri a fost declarată de odihnă. Doresc să aflu dacă sunt obligat sau nu să mă prezint la lucru în ziua declarată lucrătoare, pentru a compensa ziua declarată de odihnă, până la angajarea mea?

 

Nicolae Pârâtu, Comrat

 

Salariaţii care în ziua declarată de odihnă încă nu se aflau în rapor­turi de muncă cu unitatea în cauză, salariaţii ale căror contracte indi­viduale de muncă erau suspendate la data respectivă, precum şi salari­aţii care în ziua respectivă s-au aflat în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru în­grijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit şi în concediu de studii nu au obligaţia de a se prezenta la serviciu în ziua declarată lucrătoare, potrivit art. 111, alin. (5) din Codul muncii.

Cu alte cuvinte, în cazul dumneavoastră, fiind angajat în servi­ciu mai târziu de ziua declarată de odihnă, nu sunteți obligat să vă prezentați la serviciu în ziua declarată lucrătoare (pentru a compensa ziua declarată de odihnă).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand