5 October 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Abatere de la reglementările legale privind concediul anual de odihnă

Loading
Cititorii ne scriu Abatere de la reglementările legale privind concediul anual de odihnă
Abatere de la reglementările legale privind concediul anual de odihnă

cusatorese

 

„Printr-un ordin al său, an­gajatorul a dispus ca perioada de concediu pentru acest an să fie calculată până la 31 decem­brie 2015. Prin același ordin, se stabilește că programarea con­cediului pentru anul viitor se va face pentru perioada de muncă 1 ianuarie – 31 decembrie 2016. Ce spune legislația în acest sens?”

 

Nicolae Oprea, Ungheni

 

Reprezentanţii Departamentului ju­ridic al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova au precizat că acordarea concediului anual constituie un drept fundamental la odihnă, garan­tat prin art. 43, alin. (2) din Constituție. Or, principala finalitate a timpului de odihnă în forma concediului anual este de a permite salariaților să se odih­nească și să dispună de o perioadă de destindere și de timp liber.

În acest sens, dispoziția alin. (1) al art. 113 din Codul muncii garantea­ză o durată minimă a concediului de odihnă anual, potrivit căreia tuturor salariaților (fără excepție) li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calenda­ristice, cu excepția zilelor de sărbătoare nelucrătoare (art. 111, alin. (1) din Co­dul muncii).

Concediul de odihnă anual cu o du­rată minimă de 28 de zile calendaristice este acordat salariatului nu pentru un an calendaristic, ci pentru un an efectiv sau integral de lucru (calculat din ziua angajării la unitatea în cauză, în modul stabilit de art. 114 din Codul muncii).

În esență, concediul de odihnă anual de bază reprezintă acea formă a tim­pului de odihnă, prin care salariaților le este garantat un timp liber, cu o du­rată de cel puțin 28 de zile calendaris­tice pentru un an de muncă, în scopul menționat mai sus.

Cu alte cuvinte, potrivit legislației muncii, concediul de odihnă, după caz, este acordat anticipat prestării activității de muncă, fapt care nu este agreat de mai mulți angajatori, deoa­rece, în practica aplicării acestor re­glementări legale, pot apărea situații în care salariatului i se solicită restitu­irea sumelor bănești plătite cu titlu de indemnizație de concediu de odihnă.

În caz de eliberare a salariatului îna­inte de expirarea anului de muncă, în contul căruia el a folosit concediul (în avans), angajatorul îi poate reține din salariu suma achitată pentru zilele de concediu fără acoperire cu timp de muncă. Reținerile pentru aceste zile sunt făcute în condițiile art. 148, alin. (4) din Codul muncii.

Astfel, în cazul în care perioada de referință pentru calculul concediului de odihnă anual este stabilită de angajator, indiferent de data angajării acestuia, între 1 ianuarie și 31 decembrie a anului respectiv, aceasta constituie o abatere de la reglementările legale în domeniu, motiv pentru care acțiunile angajato­rului pot fi contestate la Inspectoratul de Stat al Muncii sau în instanța de ju­decată, au constatat reprezentanţii De­partamentului juridic al CNSM.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand