20 November 2024
Chisinau
Oficial

A fost semnat un document care va intensifica și mai mult relațiile cu OIM

Loading
Oficial A fost semnat un document care va intensifica și mai mult relațiile cu OIM
A fost semnat un document care va intensifica și mai mult relațiile cu OIM
Vocea poporului

Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova își inten­sifică colaborarea cu Organizația Internațională a Muncii prin sem­narea unei Declarații comune de cooperare pentru anii 2022-2023. Documentul a fost semnat de că­tre Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova, și Maria He­lena Andre, directoarea Biroului Organizației Internaționale a Mun­cii pentru Activitățile Lucrători­lor pentru Europa și Asia Centrală (ILO-ACTRAV), în prezența mem­brilor Comitetului Confederal al CNSM.

Declarația comună țintește îmbunătățirea muncii decente și a justiției sociale în Republica Mol­dova și vizează în mod expres pro­movarea drepturilor salariaților în domeniul muncii, sporirea capacităților instituționale ale organizațiilor sindicale, implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Dura­bilă, asigurarea politicilor incluzive, măsuri de stimulare a creării de noi locuri de muncă, combaterea eco­nomiei informale.

Maria Helena Andre, directoa­rea ILO-ACTRAV, a avut o între­vedere cu conducerea CNSM și cu președinții centrelor sindicale național-ramurale, fiind însoțită de Sergejus Glovackas, ofițer de birou al ILO-ACTRAV, Magnus Berge, spe­cialist principal ILO-ACTRAV, Oficiul din Budapesta, și Ala Lipciu, coor­donatoare OIM în Moldova. Dom­nia sa a apreciat aportul substanțial al sindicatelor din Republica Mol­dova în procesul de gestionare a crizei refugiaților ucraineni, care au oferit toată asistența necesară, mulți dintre aceștia fiind cazați la sanatoriile din gestiunea CNSM.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre situația în domeniul parteneriatului social din Republica Moldova și evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri cu pri­vire la stabilirea salariului minim, situația social-economică din țară și acțiunile partenerilor sociali în ve­derea susținerii populației afectate de criza economică, prevederile no­ului Program de țară privind munca decentă pentru anii 2021-2024 și implementarea acestuia.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că vizita înalților oficiali de la ILO-ACTRAV este una is­torică, extrem de importantă pentru sindicatele din Republica Moldova. Liderul sindical a comunicat despre realizările din ultima perioadă în cadrul par­teneriatului social, propunerile și cerințele înaintate de sindicate în domeniul politicilor social-economi­ce de susținere a populației, intențiile CNSM de a adera la Confederația Europeană a Sindicatelor, ro­lul și importanța organizațiilor sindicale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, prioritățile CNSM pentru următoarea perioadă.

Maria Helena Andre a exprimat deschiderea organizației pe care o conduce să ofere suport în continuare sindicatelor din Republica Moldova pentru a promova interesele membrilor de sindi­cat, a consolida dialogul social la nivel național, ramural și teritorial, pentru susținerea lucrători­lor afectați de multiple crize, asigurarea tranzițiilor juste în diverse domenii, respectarea și implementarea standardelor internaționale în domeniul muncii.

„Suntem în pragul unei ierni grele. Suntem în pra­gul unei crize energetice. Covid-ul încă n-a dispărut, în acești doi ani de pandemie au fost date peste cap multe planuri. Urmează să facem o analiză consistentă pentru a afla care sunt tendințele. Sunt trei mari provocări pentru dvs.: covidul, războiul din Ucraina și aderarea la Uniunea Europeană. Nu suntem aici pentru a decide în locul dvs., ci pentru a vă ajuta să găsiți soluții”, a menționat Maria Helena Andre.

Precizăm că în cadrul vizitei în Republica Mol­dova, în perioada 5-7 septembrie, înalții oficiali de la ILO-ACTRAV au avut mai multe întrevederi: cu reprezentanții Comisiei protecție socială, sănăta­te şi familie a Parlamentului Republicii Moldova, cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cu Marcel Spătari,  ministrul Muncii și Protecției Sociale, precum și cu Si­mon Springett, coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite în Moldova.

Totodată, oficialii de la ILO-ACTRAV au vizitat sa­natoriul „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă pentru a vedea condițiile de găzduire a refugiaților ucraineni și a vorbi despre provocările și situația actuală a celor care au fugit din calea războiului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand