Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului, marcată pe 23 aprilie, Biblioteca Națională, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au organizat un briefing, în cadrul căruia a fost făcută o retrospectivă a anului de activitate 2017.
Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, prezent la eveniment, a transmis un mesaj de felicitare tuturor bibliotecarilor cu ocazia zilei profesionale.
„A fi bibliotecar înseamnă cunoaştere, perseverenţă, cultură, răbdare, amabilitate, spirit critic, creativitate, curiozitate intelectuală și rigoare. Profesionistul din bibliotecă nu este un simplu angajat care difuzează cartea sau informaţia în format tipărit, el este un agent cultural şi educaţional, el face cultură la locul său de muncă, el ne îndrumă pe drumul cărții și al lecturii”, a menționat oficialul.
Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a vorbit despre reușitele din anul 2017 ale instituției pe care o conduce, printre care: organizarea și desfășurarea a 220 de activități cultural-științifice, editarea a 31 de publicații, realizarea a șapte proiecte, semnarea a cinci acorduri de colaborare, inaugurarea Centrului de formare profesională continuă și a Serviciului marketing și comunicare socioculturală.
În cadrul evenimentului, secretarul de stat Andrei Chistol a acordat diplome de onoare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării unor colaboratori ai Bibliotecii Naționale pentru rezultate deosebite în activitate. În posesia acestora au intrat: Elena Pintilei, Aliona Tostogan, Mariana Cocieru și Lilia Roșioru.
Ziua Bibliotecarului în Rrepublica Moldova este sărbătorită pe 23 aprilie, începând din anul 2001.