
Foto: arhivă personală
Recent, în gospodăria agricolă GȚ „Andrei Gîrlea” din satul Țareuca, raionul Rezina, a început recoltarea grâului. Mecanizatorii, echipați cu îmbrăcăminte specială, cu chipiuri albe pe cap, au urcat la volanul combinelor performante și au dat startul la secerișul holdelor de grâu.
Într-o discuție cu Viorica Druță, liderul sindical din gospodăria respectivă, ea a menționat că, în ajunul perioadei de recoltare, la ședința comitetului sindical s-a pus în discuție și chestiunea despre condițiile de muncă ale echipajului de mecanizatori care în acest an au un volum mare de lucru.
Numai grâu au pe o suprafață de 1256 de hectare, pe care preconizează să-l recolteze în cel mult trei săptămâni.
Pregătirile de campania de recoltare au început cu mult înainte. În luna iunie, toți mecanizatorii au primit îmbrăcăminte și încălțăminte speciale, în această gospodărie s-a format deja o tradiție ca la fiecare început de seceriș mecanizatorii să primească haine, încălțăminte, mănuși si măști de protecție.
Salariul mecanizatorilor a crescut cu 10%, astfel acum leafa minimă constituind 3300 de lei. Pe tot parcursul anului, în urma negocierilor, în cadrul ședinței comisiei de dialog social, s-a hotărât ca toți lucrătorii, pe parcursul anului, să fie alimentați pe socoteala angajatorului o dată în zi, iar în perioada recoltării, mecanizatorii, precum și ceilalți angajați să aibă trei mese gratuite pe zi.
Pe toată perioada recoltării, mecanizatorii sunt
duși și aduși cu transport la locurile de muncă, asigurați cu apă plată, dar și cu apă de izvor proaspătă și rece. În această gospodărie este o conlucrare sănătoasă între patron și sindicat, în urma căreia au de câștigat toți, atât angajatorul, cât și angajații, întreaga comună.
Campania de recoltare abia a început, mecanizatorii au mult de lucru în gospodăria agricolă, deoarece aceasta s-a specializat în cultivarea culturilor de grâu, orz de toamnă și de primăvară, mazăre, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiță, soia, dar și alte culturi etero-oleaginoase, precum oregano și levănțică.
În continuare, le urez sănătate și succese în marea misiune pe care o au acești harnici gospodari – grija de a crește și a recolta pâinea noastră cea de toate zilele, pe care ne-o dorim să o avem fiecare pe masă.
Vera PLATON,
președinta Uniunii Teritoriale Rezina „Agroindsind”