21 iulie 2024
Chisinau
Social

A demarat campania de seceriș

Loading
Social A demarat campania de seceriș
A demarat campania de seceriș
seceris

Foto: arhivă personală

 

Recent, în gospo­dăria agricolă GȚ „Andrei Gîrlea” din satul Țareuca, raionul Rezina, a început recoltarea grâului. Mecani­zatorii, echipați cu îmbrăcă­minte specială, cu chipiuri albe pe cap, au urcat la vola­nul combinelor performante și au dat startul la secerișul holdelor de grâu.

 

Într-o discuție cu Viorica Druță, liderul sindical din gospodăria respectivă, ea a menționat că, în ajunul perioadei de recoltare, la ședința comitetului sindical s-a pus în discuție și chestiunea des­pre condițiile de muncă ale echi­pajului de mecanizatori care în acest an au un volum mare de lu­cru.

Numai grâu au pe o suprafață de 1256 de hectare, pe care preco­nizează să-l recolteze în cel mult trei săptămâni.

Pregătirile de campania de re­coltare au început cu mult înain­te. În luna iunie, toți mecaniza­torii au primit  îmbrăcăminte și încălțăminte speciale, în aceas­tă gospodărie s-a format deja o tradiție ca la fiecare început de seceriș mecanizatorii să primeas­că  haine, încălțăminte, mănuși si măști de protecție.

Salariul mecanizatorilor a cres­cut cu 10%, astfel acum leafa mini­mă constituind 3300 de lei. Pe tot parcursul anului, în urma negoci­erilor, în cadrul ședinței comisiei de dialog social, s-a hotărât ca toți lucrătorii, pe parcursul anului, să fie alimentați pe socoteala angaja­torului o dată în zi, iar în perioada recoltării,  mecanizatorii, precum și ceilalți angajați să aibă trei mese gratuite pe zi.

Pe toată perioada recoltării, mecanizatorii sunt 

duși și aduși cu transport la locurile de mun­că, asigurați cu apă plată, dar și cu apă de izvor proaspătă și rece. În această  gospodărie este o con­lucrare sănătoasă între patron și sindicat, în urma căreia au de câștigat toți, atât angajatorul, cât și angajații, întreaga comună.

Campania de recoltare abia a început, mecanizatorii au mult de lucru în gospodăria agricolă, de­oarece aceasta s-a specializat în cultivarea  culturilor de grâu, orz de toamnă și de primăvară, mază­re, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiță, soia, dar și alte culturi ete­ro-oleaginoase, precum oregano și levănțică.

În continuare, le urez sănăta­te  și succese în marea misiune pe care o au  acești harnici  gospodari – grija de a crește și a recolta pâi­nea noastră cea de toate zilele, pe care ne-o dorim să o avem fiecare pe masă.

 

Vera PLATON,

președinta Uniunii Teritoriale Rezina „Agroindsind”

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand