2 October 2024
Chisinau
Social

4000 de studenți vor fi ghidați în carieră prin teatru educațional

Loading
Social 4000 de studenți vor fi ghidați în carieră prin teatru educațional
4000 de studenți vor fi ghidați în carieră prin teatru educațional
teatru-educational

Foto: arhivă personală

 

Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” pregătește o nouă piesă de teatru educațional, care se axează, de data aceasta, pe ghidarea în carieră a tineri­lor: obstacolele întâlnite și soluțiile pentru depășirea acestora.

 

În perioada august-septembrie, un grup de 20 de tineri din raio­nul Ungheni, cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, au fost instruiți în cadrul unui stagiu de formare în domeniul teatrului educațional. Această metodă inovativă presu­pune transmiterea mesajelor de la tinerii voluntari către semenii lor și către factorii de decizie. Sesiunile de instruire au fost coordonate de actorul Ion Coșeru și s-au axat pe dicție, prezență și mimică scenică, jocuri de rol și improvizație etc.

Noua piesă de teatru cu tema­tica ghidării tinerilor în carieră și angajarea în câmpul muncii va fi lansată în cadrul campaniei de sen­sibilizare „Muncă Decentă pentru TINEri”, planificată pentru perioa­da octombrie-noiembrie 2015. Ti­nerii voluntari vor prezenta această piesă de teatru educațional în mai multe locuri publice, în special, în instituțiile de învățământ mediu de specialitate și secundar profesional din Republica Moldova.

Prin intermediul acestei forme neobișnuite de informare, sensi­bilizare și conștientizare privind drepturile socioeconomice ale ti­nerilor, Asociația Obștească „FĂ­CLIA” promite să transmită un mesaj de impact spre circa 4000 de persoane: tineri studenți, an­gajatori, autorități publice locale și naționale, responsabili de educație și din domeniul ocupării forței de muncă.

„Programul de teatru educaţio­nal a pornit din nevoia de a aduce un mod de interpretare puternic şi realist. De această dată, grupul țintă îl constituie tinerii și angaja­torii care au nevoie de a conlucra în beneficiul reciproc”, menționează Angela Ciocîrlan, președinte al organizației.

În urma participării la stagiul de formare în domeniul teatrului educațional, tinerii spun că au mai multă încredere în sine, libertate în exprimare, că au învățat să se as­culte și să se audă unii pe alții.

Cătălina Struc, participantă la stagiu, a relevat: „Timp de trei zile de instruire, am reușit să cunosc oameni minunați și am învățat o mulțime de lucruri noi. Mi-am dezvoltat abilitățile de comunica­re, am căpătat mai multă încrede­re în forțele proprii și pot să afirm cu siguranță ca aș putea evolua cu succes în fața unei audiențe! Consi­der că teatrul educațional este cea mai bună metodă de sensibilizare a comunității”.

„Participând la acest stagiu de formare, am căpătat o nouă viziu­ne asupra a ceea ce pot și vreau să fac”, a afirmat o altă participantă, Mihaela Prisăcaru. „Practic, mi s-a deschis ușa către o lume paralelă, care necesită multă dăruire de sine, răbdare și mult efort”, a adăugat Mihaela.

La final, toți cei 20 de participanți au convenit că, pentru a produ­ce un mesaj bine structurat și pe înțelesul tuturor, este nevoie de responsabilitate, lucru în echipă și, cel mai important, conștientizarea faptului că fiecare poate contri­bui la producerea schimbării prin exemplul propriu, prin inițiative care contribuie la luarea de atitu­dine de către fiecare cetățean care dorește să trăiască într-o societate cu valori și viață decentă.

Stagiul de formare în domeniul teatrului educațional este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea socioeconomică a tinerilor”și e im­plementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Spor­tului din Republica Moldova în ca­drul Programului de Granturi 2015 și Fundației CNV Internationaal Olanda (din fondurile CNV Vak­mensen).

 

Daniela DÎRZU,

coordonator de program

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand