29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Tarifele la energia electrică sunt umflate

Loading
Без рубрики Tarifele la energia electrică sunt umflate
Tarifele la energia electrică sunt umflate

 

 

tarife-la-energie-electrica

Foto: construct.ro

Vă relatam, în unul dintre numerele trecute, că, în ciuda faptului că a obţinut anul trecut un profit de peste 1 miliard de lei, compania spaniolă „Gaz Natural Fenosa”, care asigură cu energie electrică Sudul şi Centrul ţării, a depus o solicitare la sfârşi­tul lui martie anul curent, la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), cerând majorarea tarifelor la curentul electric pentru consumatorii finali cu aproape 30 la sută. Adică, în cazul în care ar fi acceptată revendicarea acestei între­prinderi, noi, locuitorii ţării, în calitate de beneficiari ai serviciilor Î.C.S. „RED Union Fenosa”, ar fi trebuit să plătim acum doi lei pentru fiecare kilowatt-oră consumat.

 

Kilowattul ar trebui să coste 1,4 lei

 

În timp ce Corina Gaibu şi Ion Mun­tean, colaboratori ai Institutului pentru Dezvoltare şi iniţiative Sociale „Viitorul”, consideră că preţul unui kilowatt-oră de energie electrică în ţara noastră nu ar tre­bui să fie mai mare de 1,4 lei, faţă de 1,58 lei, cât plătim în prezent. După calculele acestora, de exemplu, un consumator cas­nic cu o factură lunară de 300 kilowatt-oră s-ar cuveni să plătească cu 52 de lei mai puţin decât achită conform tarifului existent.

În viziunea acestor doi experţi, mol­dovenii plătesc exagerat de mult pentru consumul de curent electric, deoarece preţurile de achiziţie convenite de Repu­blica Moldova cu furnizorii străini sunt, practic, cele mai mari în regiune: cu 15 procente mai înalte faţă de piaţa din Ro­mânia şi cu 23 de procente faţă de cea din Ucraina. În ultimii nouă ani, costul ener­giei electrice importate de ţara noastră a crescut de trei ori! Astfel, dacă în 2005 importam kilowatt-ora cu 2,4 cenţi SUA, apoi anul acesta s-a ridicat la 6,8 cenţi SUA.

 

Comisioane din buzunarele consumatorilor

 

De ce s-a ajuns ca populaţia ţării noas­tre să plătească atât de scump pentru ener­gia electrică consumată? Corina Gaibu şi Ion Muntean constată că toate guvernele moldovenești de până acum au negociat şi semnat contracte de import al energiei electrice „extrem de împovărătoare”. Ei susţin că, oficial, piaţa de energie elec­trică din Republica Moldova este consi­derată drept una cu un nivel avansat de liberalizare. Adică, ar reieşi că orice agent economic, obţinând licenţa respectivă, poate să negocieze procurarea, importul de energie electrică cu orice pieţe străine. Condiţia de bază fiind existenţa unor li­nii de transport de curent electric în ţara noastră şi a unor acorduri de cooperare în acest sens cu statele respective.

 

Citește și: Lăcomia companiei „Gas Natural Fenosa” nu are margini

 

În realitate, constată experţii IDIS „Vi­itorul”, principiul pieţei nu funcţionează la nivelul importurilor de energie electri­că în ţara noastră. Aceasta deoarece SA „Energocom”, subordonată Ministerului Economiei, reprezintă RED Nord şi RED Nord–Vest la negocierile cu producătorii de energie electrică din Ucraina. Desigur, nu o face gratis. Pentru activităţile de in­termediere, afirmă Corina Gaibu şi Ion Muntean, compania „Energocom” perce­pe un comision de 0,03 cenţi SUA pentru fiecare kilowatt-oră importat, echivalen­tul a 45 de bani moldoveneşti. De unde rezultă că, în cazul în care negocierile cu producătorii de energie electrică din sta­tul vecin ar fi purtate nemijlocit de către RED Nord şi RED Nord–Vest, costul unui kilowatt-oră ar cădea până aproape de 1,1 lei, faţă de 1,58 lei în prezent. După calculele acestor doi experţi, doar anul trecut, SA „Energocom” a „buzunărit” locuitorii ţării, consumatori de energie electrică, de peste 248 de mii de dolari, echivalentul a aproape 3,5 milioane de lei moldoveneşti.

Potrivit lor, nici ÎCS „RED Union Fe­nosa” nu caută să-şi diversifice sursele, pieţele. Compania spaniolă procură ener­gie electrică de la centrala termoelectrică Cuciurgan, unde preţurile arată mai mari decât în Ucraina. În opinia acestor doi ex­perţi, schemele după care se face importul de energie electrică în Republica Moldova sunt impuse de Guvern, care, începând cu 2011, din păcate, refuză să respecte angajamentele de liberalizare a pieţei energetice. Astfel încât toate negocierile derulate de companiile importatoare de energie electrică din ţară se desfăşoară sub privirile vigilente ale funcţionarilor de la Ministerul Economiei. Drept conse­cinţă, ne alegem, practic, cu pre­ţuri la curentul electric, umflate, indiferent de faptul care este furnizorul: centrala termoelectrică Cuciurgan sau piaţa ucraineană.

 

Negocieri „aranjate”?

 

Mai mult decât atât, Corina Gaibu şi Ion Muntean susţin că ultima majorare a preţului de import, operată în 2012, de la 6,1 la 6,9 cenţi SUA pentru un kilowatt-oră, nu are nici o argumentare economi­co-financiară, trezeşte suspiciuni că ne­gocierile de achiziţie a energiei electrice „sunt aranjate”. Dumnealor se întreabă dacă, în genere, este oportun, necesar să fie implicaţi funcţionarii de la Ministerul Economiei în procesul de negociere a im­portului de energie electrică, în condiţiile în care situaţia pe pieţele energetice poa­te fi analizată din surse publice deschise, de altfel, ca şi preţurile reale de achizi­ţie, precum și mecanismele de formare a acestora. Unde mai pui că formatul exis­tent de negocieri, sub lupa Ministerului Economiei, după calculelor lor, conduce la jecmănirea consumatorilor de energie electrică din ţară de peste 40 de milioane dolari SUA anual.

 

Soluţia: transparenţă totală

 

Kilowattul ar costa mai ieftin, suge­rează experţii, dacă achiziţiile de energie electrică s-ar realiza fără intermediari de genul SA „Energocom”, direct de către agenţi economici autorizaţi să participe şi să opereze tranzacţii nemijlocit la bursele de energie electrică. Iar ca să se evite orice suspiciuni privind corectitudinea negoci­erilor, structurile de stat, responsabile de funcţionarea pieţei de energie electrică din Republica Moldova, precum ANRE, s-ar cuveni să aplice mecanisme de mo­nitorizare a pieţei regionale, publicând periodic rapoarte privind evoluţia acestor pieţe, modul de formare a preţurilor de import al energiei electrice în Republica Moldova. Adică, să fie transparenţă tota­lă, să ştim pentru ce plătim! Sau, vorba lui Caragiale, dacă e trădare, trădare să fie, dar s-o știm și noi…

 

Poziţia sindicatelor

 

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova se opune oricăror încercări de a majora tarifele la energia electrică, relevă Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, deoarece scumpirea curentului electric conduce la sărăcirea populaţiei ţării, care şi aşa o duce extrem de greu. Desigur, agenţii economici din sfera ener­getică a ţării îşi propun cu orice preţsă mărească preţurile, ca să obţină profit. Din păcate, motivele lor nu sunt argu­mentate.

Este regretabil faptul că Ministerul Economiei susţine demersurile de scum­pire a energiei electrice, lansate de com­paniile din sfera respectivă, contribuind pe această cale la împlinirea poftelor „rechinilor” de pe piaţa energetică a ţă­rii, sfidând situaţia materială, financiară precară a omului muncitor. În consecin­ţă, cetăţeanul de rând rămâne derutat, întrucât nu ştie unde să-şi caute dreptate, cum să afle adevărul dacă s-a calculat co­rect kilowattul de electricitate, care sunt componentele de bază din care se consti­tuie tariful la curentul electric.

De aceea, noi tratăm cu suspiciune orice intenţie de scumpire a energiei elec­trice. Unde mai pui că acelaşi Minister al Economiei ne-a promis de multe ori că tarifele la energia electrică nu vor fi majo­rate, însă, până la urmă, a înghiţit „nada” aruncată de pretinşii „experţi”, care mani­pulează după pofta companiilor din ener­getică datele privind consumul de curent electric. Noi nu putem accepta o eventua­lă majorare a tarifului la energia electrică atâta vreme cât nu se negociază din per­spectiva politicilor sociale, pornind de la situaţia reală din economia țarii noastre.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand