27 aprilie 2024
Chisinau
Social

După şcoli părăsite, am putea să ajungem şi la spitale în paragină

Loading
Social După şcoli părăsite, am putea să ajungem şi la spitale în paragină
După şcoli părăsite, am putea să ajungem şi la spitale în paragină

sturzinschi

 

Ecaterina Sturzinschi, preşe­dinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Ocniţa şi preşedinta Asociaţiei raionale a Sindicatului Angajaţilor din Învăţă­mânt „Viitorul”, este de părerea că tinerii specialişti din educaţie, dar şi cei din sănătate, refuză să acti­veze în provincie, nu doar pentru că au salarii mici, dar şi pentru că nu sunt asiguraţi cu locuinţe. „Şi în medicină am putea să păţim la fel cum am păţit-o cu şcolile – se vor investi bani în edificii şi, până la urmă, spitalele vor rămâne în paragină, pentru că tinerii nu sunt motivaţi să muncească în raioane, iar o bună parte a populaţiei apte de muncă pleacă din ţară”.

 

Referindu-se la situaţia salari­aţilor din învăţământ, liderul sin­dical a ţinut să evidenţieze faptul că profesorii din gimnazii şi licee sunt suprasolicitaţi, în special cei care au în grijă copii cu dizabili­tăţi, iar guvernanţilor nu le pasă de situaţia în care s-a ajuns, din moment ce nu acceptă o majora­re substanţială a salariilor cadre­lor didactice. „Profesorii care au în clase copii cu cerinţe educaţi­onale speciale fac voluntariat. Nu avem nimic împotriva copiilor cu dizabilităţi, doar că profesorii care lucrează cu aceşti copii trebuie să beneficieze de salarii mai mari. În urma comasării unor instituţii de învăţământ, în unele şcoli sunt câte 35 de elevi în clasă. Despre ce fel de calitate a studiilor poa­te fi vorba? În sistemul educaţiei nu există continuitate – vin unii specialişti, încep reforme într-un sector, apoi vin alţii, fac reforme în alt sector, iar drept urmare, su­feră atât elevii, cât şi profesorii”, a menţionat  Ecaterina Sturzinschi.

Liderul sindical s-a referit şi la aspectul privind alimentaţia co­piilor în instituţiile preşcolare şi şcolare: „Toţi bucătarii calificaţi fug din şcoli şi grădiniţe, pentru că statul le achită salarii mizere. Avem şi bucătari care activează cu 250-300 de lei pe lună, 25 la sută din salariul tarifar. Lucrăto­rii medicali din gimnazii lucrea­ză toţi prin cumul, aflându-se în şcoli timp de doar două ore pe zi. Ce poate să facă acest asistent medical în două ore, dacă elevii se află în şcoli de la ora 8.30 până la 16.00? Dacă se întâmplă ceva cu copiii în acest răstimp, cine răspunde? Oare le pasă guver­nanţilor de soarta copiilor?”, se întreabă indignată Ecaterina Stur­zinschi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand