Anual, a 7-a zi a lunii octombrie este dedicată muncii decente, la inițiativa Confederației Internaționale a Sindicatelor. Cu acest prilej, la Chișinău au fost organizate mai multe evenimente, pentru a atrage atenția asupra dreptului fiecărui om la muncă şi la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.
În această zi importantă pentru oamenii muncii din Republica Moldova, a fost semnat un nou Memorandum de Înțelegere, care stabilește vectorii pentru dezvoltare durabilă și muncă decentă în 2021-2024. Evenimentul a avut loc în incinta unei întreprinderi, unde circa 10% din angajați sunt persoane cu nevoi speciale, fiind și beneficiari ai programelor OIM.
De asemenea, cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a organizat o masă rotundă cu genericul „Crearea locurilor de muncă decente – obiectiv comun al partenerilor sociali”.
Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, gazda evenimentului, le-a vorbit celor prezenți despre rolul partenerilor sociali în crearea locurilor de muncă decente. Totodată, a fost pusă problema deficitului de locuri de muncă ce ar asigura o ocupație deplină. Vicepreședintele CNSM a mai menționat că se menține o rată înaltă a șomerilor de lungă durată, inclusiv în rândul tinerilor. O problemă discutată a fost și faptul că încă mai continuă să fie în creștere numărul locurilor de muncă informale și a celor unde se plătesc salarii „în plic”.
Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, prezent la eveniment, a dezvăluit prioritățile ministerului, menționând că dialogul social va fi sus-ținut și promovat de guvern. Sindicatele, la rândul lor, au menționat că sunt gata să vină cu inițiative și să ofere tot sprijinul necesar guvernului în acest sens.
Vladislav Caminschi, director executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova, a relevat rolul partenerilor sociali în crearea locurilor de muncă.
În context, Dan Perciun, președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a prezentat prioritățile de politică socială menite să asigure un trai decent cetățenilor.
De asemenea, au venit cu discursuri la temă și alți invitați: Svetlana Rusu, reprezentanta Oficiului Avocatului Poporului, Ala Lipciu, coordonator național al OIM, Ana Mardare, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Raisa Dogaru, director al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Igor Ciloci, director adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii.
Punctul culminant al evenimentului l-a constituit lansarea Apelului CNSM cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente cu genericul„Crearea locurilor de muncă decente – obiectiv comun al partenerilor sociali”.