În anul 2022, o femeie a trebuit să lucreze până pe data de 21 februarie pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent, conform calculelor în baza datelor Biroului Național de Statistică (BNS) privind câștigul salarial al femeilor și bărbaților.
Pe 21 februarie a fost marcată „Ziua Egalității Salariale”. Anual, în baza datelor BNS privind câștigul salarial al femeilor și al bărbaților, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) determină o zi calendaristică drept dată la care se recuperează decalajul în remunerare.
Potrivit CPD, în 2021, diferența de gen în salarii a înregistrat o ușoară scădere față de anul precedent. În pofida acestui fapt, tendința generală este clară: diferențele salariale au crescut constant pe parcursul ultimului deceniu, de la 12,2% în 2011 la 13,7 la sută în 2020. Diferențele salariale ar fi și mai mari, dacă am lua în calcul și nivelul de salarizare informală, care este mult mai mare în rândul bărbaților. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 19063 de lei în 2021.
În domeniile bine plătite, diferența salarială este și mai impunătoare. Astfel, în domenii precum IT, editare sau finanțe și asigurări, decalajul de gen în remunerare atinge cote extrem de mari – 50% în domeniul activităților de editare, 44% în sectorul finanțelor, 38% în sfera IT etc. Diferențele de gen persistă, chiar dacă pe piața muncii sunt mai multe femei cu studii superioare, comparativ cu bărbații.
Diferențele în remunerare, pe termen lung, determină inegalități la etapa de beneficiere a pensiei pentru limita de vârstă.