Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Zilele fără acoperire ale concediului de odihnă anual
Am fost eliberată din serviciu înainte de expirarea anului de muncă pentru care am folosit concediul. Poate oare angajatorul în acest caz să-mi rețină diferenţa din salariu?
Elena Donciu, Nisporeni |
Dacă aţi beneficiat de concediul anual înainte de expirarea duratei respective a timpului lucrat, adică în avans, iar la revenirea din concediu, contractul individual de muncă este desfăcut, reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de art. 148 din Codul muncii.
Astfel, potrivit acestui articol, în caz de eliberare din serviciu a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia a fost folosit deja concediul, angajatorul îi poate reţine din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului.
Reţinerea pentru aceste zile nu se face dacă salariatul şi-a încetat sau suspendat activitatea în caz de: încorporare în serviciul militar în termen sau în serviciul civil; ocuparea unei funcţii elective în autorităţile publice, în organele sindicale sau în cele patronale; concediere în legătură cu lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică; reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în conformitate cu certificatul medical; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficiente, confirmate prin hotărâre a comisiei de atestare; transferarea salariatului la o altă unitate cu acordul celui transferat şi al ambilor angajatori; demisie în legătură cu pensionarea sau înmatricularea la o altă instituţie de învăţământ, precum şi în alte cazuri prevăzute de contractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul părţilor.
Dreptul de a participa la elaborarea diferitelor acte juridice
Am auzit că sindicatele au dreptul să participe la elaborarea proiectelor de acte legislative și normative. Un asemenea drept al sindicatelor este important pentru salariați. La ce act normativ am putea să ne referim în acest caz?
Gheorghe Tabacari, Strășeni |
Potrivit art. 14 din Legea sindicatelor, acestea, în calitatea lor de partener social, sunt în drept să participe la elaborarea proiectelor de programe privind dezvoltarea social-economică, a proiectelor de legi şi de acte normative în domeniul remunerării muncii, asigurării sociale, formării preţurilor, ocrotirii sănătăţii şi în alte domenii ce ţin de muncă şi dezvoltarea social-economică. În autorităţile publice, sindicatul îşi realizează acest drept prin organele sale de nivelul respectiv.
Autorităţile publice sunt obligate să trimită proiectele de programe şi de acte juridice indicate mai sus organelor sindicale şi să solicite prezentarea, în termen de cel mult 30 de zile, a avizelor sau propunerilor acestora. Neprezentarea avizelor sau a propunerilor în termenul indicat este considerată refuz al sindicatului de a-şi exercita dreptul la exprimarea opiniei.
Sindicatele sunt în drept să participe şi la examinarea de către autorităţile publice a acestor avize şi propuneri. În cazul respingerii sau al acceptării parţiale a propunerilor sindicatului, autoritatea respectivă îl informează în scris despre aceasta, argumentându-şi poziţia.
Acelaşi articol din Legea sindicatelor le acordă acestora dreptul să-şi exprime public poziţia asupra proiectelor de programe şi de acte legislative şi normative în domeniile ce ţin de muncă şi dezvoltarea social-economică.