Ziarul Național ”Vocea poporului”, sub patronajul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, lansează campania „Nu-mi fura copilăria!”. Prin această inițiativa dorim să depistăm și să mediatizăm cazurile grave de exploatare a copiilor. Campania va dura un an de zile.
Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia asupra faptului că fiecare copil exploatat prin munca grea este deseori lipsit de somn, hrană sau adăpost şi poate deveni victimă a diferitelor forme de abuz. Copiii care sunt exploataţi prin muncă se pot îmbolnăvi de diferite boli, iar dezvoltarea lor fizică este grav afectată. Şi nu în ultimul rând, ei ajung să abandoneze şcoala.
În acest sens, Guvernul RM, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, dar și Confederația Națională a Patronatelor au semnat Convenția colectivă din 2007, cu privire la eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor.
În Covenție sunt stipulate tipurile de lucrări interzise pentru copii, și anume lucrări care implică factori de risc proprii sarcinii de muncă, mijloace-lor de producție și lucrări care presupun risc prin mediul de muncă.
Ultimele date statistice oficiale arată că în Moldova există aproape 110.000 de copii sau 18,3% din grupul de vârstă între 5-17 ani, care sunt implicați în munci dăunătoare pentru sănătatea și dezvoltarea lor. Majoritatea dintre ei sunt din mediul rural, lucrând în agricultură sau ajutându-și părinții în afacerile proprii. La acest capitol, predomină băieții. Datele se conțin în ultimul raport al Biroului Național de Statistică, efectuat în colaborare cu UNICEF Moldova.
Convenția cu privire la Drepturile Copilului, pe care Moldova a ratificat-o în anul 1993, stipulează clar că exploatarea copiilor prin muncă este o încălcare gravă a drepturilor acestora. Art. 32 al Convenției spune că toți copiii au dreptul să fie protejați de orice muncă ce le pune în pericol sănătatea și educația. Copiii nu trebuie să îndeplinească munci grele, să lucreze la temperaturi înalte sau joase, la înălțimi sau sub pământ, pe timp de noapte, în locuri unde se fumează, se consumă băuturi alcoolice sau se vorbește vulgar.
Legislaţia ţării noastre permite angajarea în câmpul muncii a copiilor care au împlinit vârsta de 15 ani, dar cu anumite condiţii. Ei nu pot fi supuşi lucrărilor grele, dăunătoare sau presiunilor psihice, iar numărul orelor de muncă trebuie redus.
Adolescenţii de 15-16 ani pot fi angajaţi pentru cel mult 24 de ore pe săptămână, iar cei de 17-18 – pentru maximum 35 de ore. Copiii nu pot munci pe timp de noapte sau în localuri unde sunt vândute băuturi alcoolice sau ţigări. Anul trecut, Inspectoratul de Stat al Muncii a efectuat peste 6.000 de controale în acest sens.
În lume, în jur de 150 milioane de copii, cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani, sunt exploatați prin muncă, cea mai mare incidență fiind în Africa subsahariană.
La 12 iunie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă.
Stimați cititori, dacă cunoașteți sau ați fost martori la vreun caz de exploatare a minorilor, Vă rugăm să ne scrieți la redacție pe adresa: info@vocea.md. |