De la începutul anului și până în prezent, 22571 de persoane au beneficiat de reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. În acest an, au fost realizate alte două etape de reexaminare a pensiei pentru pensionarii care au activat sau activează în câmpul muncii după obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), peste trei mii de persoane au solicitat reexaminarea dreptului la pensie începând cu 1 ianuarie anul curent și au beneficiat de o majorare medie a pensiei cu 2005 lei.
Mii de pensionari și-au valorificat pensia
Totodată, de la 1 iulie anul curent, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă a fost valorificat de către circa 20 de mii de persoane, care au beneficiat de o majorare medie a pensiei cu 2881,88 lei. Cuantumul mediu al pensiei pentru limită de vârstă pentru persoanele care au beneficiat de reexaminare a pensiei constituie 5559,24 lei.
Amintim că recalcularea pensiilor se efectuează pe etape, în primul rând, a pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, au fost recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie anul curent, au fost revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani. De la 1 ianuarie 2021, vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă la aproximativ 18.119 beneficiari, care și-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani.
Următoarea etapă va fi de la 1 ianuarie 2022, când se vor reexamina pensiile pentru limită de vârstă pentru 19.314 beneficiari care au realizat un stagiu de cotizare de la 5 la 7 ani. Iar de la 1 ianuarie 2023, vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă pentru 42.597 de beneficiari care au realizat un stagiu de cotizare de la 2 la 5 ani.
Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.
Cine poate beneficia de recalculare
Pentru a beneficia de reexaminarea dreptului la pensie, solicitantul trebuie să depună cerere la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de domiciliu. Începând cu 1 ianuarie 2021, pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale va fi disponibilă aplicația „e-Cerere. Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă”, care va permite persoanelor eligibile să depună on-line cererea privind reexaminarea pensiei, ceea ce va exclude rândurile la ghișeele subdiviziunilor teritoriale de asigurări sociale. Menționăm că, din numărul total de 690,2 mii de beneficiari de pensii, 168,6 mii continuă activitatea de muncă după stabilirea pensiei.
Statistica pensionarilor
Conform datelor statistice, la 1 iulie 2019, în Republica Moldova erau înregistrați 700.887 de beneficiari de pensii, cu mărimea medie a pensiei de circa 1890 de lei. Dintre aceştia, peste 500 de mii sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, cu o mărime medie a pensiei de 1834 de lei. Pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase, se stabileşte stagiul special de cel puţin 10 ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, realizat în condiţii deosebite de muncă, cu condiţia realizării unui stagiu complet de cotizare.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență pentru pensionari constituie 1574 de lei, circa 400 mii de persoane primesc o pensie sub acest indicator.