Salarii mici, multă birocraţie care împiedică să sporească reuşita elevilor, lipsa unui adaos la salariu pentru profesorii care lucrează cu elevi cu dizabilităţi. Astea sunt doar câteva probleme cu care se confruntă angajaţii Liceului Teoretic „Constantin Stamati” din satul Ocniţa, raionul Ocniţa. Recent, o echipă din redacţia ziarului „Vocea poporului” le-a făcut o vizită salariaţilor de la această instituţie de învăţământ.
Ina Perjun, directoarea liceului, a menţionat că, deşi ani la rând sesizează Ministerul Educaţiei ca profesorii să fie scutiţi de a prezenta tot felul de rapoarte, situaţia nu s-a schimbat.
„Un cadru didactic bun, pentru ca să desfăşoare o lecţie de calitate, trebuie să piardă mai puţin timp cu hârtiile pentru minister şi să lucreze mai mult cu copiii. Profesorul de la sat nici nu are timp ca să desfăşoare ore suplimentare, sau sa lectureze, pentru că trebuie să se ocupe şi de gospodărie. Ar fi bine ca un reprezentant al Guvernului sau al Parlamentului să lucreze cel puţin o lună în postura de laborant şi să vedem atunci cum se vor descurca ei cu un salariu de doar o mie de lei pentru personalul auxiliar. Susţinem acţiunile de protest ale Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, ne-a ajuns deja cuţitul la os. Nu există echitate. Guvernarea trebuie să ţină cont că anume noi, pedagogii, îi creştem pe cei de la ANRE, Guvern, Parlament”, a ţinut să sublinieze directoarea liceului.
Pedagogilor le-a ajuns cuţitul la os Victor Curea, lucrător tehnic la Liceul „Constantin Stamati”, a menţionat că de 15 ani are acelaşi salariu, de 1000 de lei. „Achit energia electrică, alte servicii comunale şi, în final, rămân cu nimic. Pe ce să cumpăr de mâncare? Lefurile trebuie majorate de cel puţin două ori”, s-a revoltat salariatul.
Angela Frunze, învăţătoare la clasele primare, s-a arătat indignată de faptul că
parlamentarii şi ministrul Educaţiei le tot spun că nu au bani pentru a majora salariile cadrelor didactice. „Dar cum de s-au găsit bani pentru a mări lefurile judecătorilor, poliţiştilor? Vrem integrare în Uniunea Europeană, dar cu salariu moldovenesc şi cu tot felul de hârţoage, pe care autorităţile noastre nu ştiu de unde le născocesc. Doar sindicatele ne apără şi ne susţin, mai mult nimeni.”, susţine Angela Frunze.
Angela Ţurţurică, director-adjunct pentru instruire, este de părerea că în şcoli există prea multe verificări inutile. „Conform prevederilor Codului Educaţiei, evaluarea profesorilor se face o dată în an de către Direcţia raională învăţământ şi atestarea – o dată la cinci ani de către Ministerul Educaţiei. Nu suntem de acord cu aceasta. Astfel, pedagogul este nevoit să lucreze pentru a crea două portofolii, în loc să muncească pentru ca elevii să obţină rezultate mai bune la olimpiade, examene de BAC. Avem în liceu trei copii cu cerinţe educaţionale speciale, care au venit de la Şcoala auxiliară din Grinăuţi, aceasta fiind desfiinţată. Deşi întocmesc planuri individualizate pentru astfel de copii, la fiecare disciplină în parte, pedagogii nu primesc nici un bănuţ pentru munca respectivă”, a specificat sursa citată.
Ecaterina Sturzinschi, preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Ocniţa şi preşedinta Asociaţiei raionale a Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ „Viitorul”, a menţionat că, la insistenţa sindicaliştilor, indemnizaţia unică pentru tinerii pedagogi s-a mărit de la 30 la 45 de mii de lei, dar nici această majorare nu este suficientă.
„Avem foarte mulţi tineri specialişti, care, după ce au activat trei ani în pedagogie, pleacă din sistem. Atunci când s-au majorat salariile angajaţilor din medicină, s-au mărit şi retribuţiile lunare ale personalului auxiliar care activează în domeniu, astfel că acestea constituie în jur de două mii de lei. E o discriminare. E dureros faptul că pentru finanţarea partidelor se găsesc milioane de lei, iar pentru a majora salariile profesorilor, chipurile, nu sunt bani”, s-a revoltat Ecaterina Sturzinschi.
Dânsa a ţinut să accentueze că între administraţia liceului şi CITS Ocniţa există o colaborare eficientă. „Ne ascultăm şi ne auzim unii pe alţii, din partea membrilor de sindicat nu au fost plângeri mari precum că li s-ar încălca drepturile”, a adăugat Ecaterina Sturzinschi.
Pe cind era Filat la conducere, salariile erau si mai mici, scolile erau inchise de catre Maia Sandu, deci profesorii ramineau fara locuri de munca, insa toti taceau. Oare nu don motiv a Filat le-a pus fulare verzi in git la directorii de institutii de invatamint?
Ma bucur ca pedagogii au iesit la protest. Au tot dreptul, traim doar in tara democratica. Pana la urma Filip dupa intalnirea cu sindicatele, a zis ca a gasit 5 di 6 solutii la cerintele profesorilor, deja vom vedea pana la final cum va fi facuta reforma.