30 mai 2024
Chisinau
Social

Vrem integrare în UE, dar cu salarii moldovenești pentru profesori?!

Loading
Social Vrem integrare în UE, dar cu salarii moldovenești pentru profesori?!
Vrem integrare în UE, dar cu salarii moldovenești pentru profesori?!

ocnita

 

Salarii mici, multă birocraţie care împiedică să sporească re­uşita elevilor, lipsa unui adaos la salariu pentru profesorii care lucrează cu elevi cu dizabilităţi. Astea sunt doar câte­va probleme cu care se confruntă angajaţii Liceului Teoretic „Constantin Stamati” din satul Ocniţa, raionul Ocniţa. Recent, o echipă din redacţia ziarului „Vocea poporului” le-a făcut o vizită salariaţilor de la această instituţie de învăţământ. 

 

Ina Perjun, directoarea liceului, a menţionat că, deşi ani la rând sesizează Ministerul Educaţiei ca profesorii să fie scutiţi de a pre­zenta tot felul de rapoarte,  situa­ţia nu s-a schimbat.

„Un cadru didactic bun, pentru ca să desfăşoare o lecţie de cali­tate, trebuie să piardă mai puţin timp cu hârtiile pentru  minister şi să lucreze mai mult cu copiii. Profesorul de la sat nici nu are timp ca să desfăşoare ore supli­mentare, sau sa lectureze, pentru că trebuie să se ocupe şi de gos­podărie. Ar fi bine ca un repre­zentant al Guvernului sau al Par­lamentului să lucreze cel puţin o lună în postura de laborant  şi să vedem atunci cum se vor descur­ca ei cu un salariu de doar o mie de lei pentru personalul auxiliar. Susţinem acţiunile de protest ale Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, ne-a ajuns deja cuţitul la os. Nu există echitate. Guvernarea trebuie să ţină cont că anume noi, pedagogii, îi creştem pe cei de la ANRE, Guvern, Parlament”, a ţinut să sublinieze directoarea liceului.

Pedagogilor le-a ajuns cuţitul la os Victor Curea, lucrător tehnic la Liceul „Constantin Stamati”, a menţionat că de 15 ani are ace­laşi salariu, de 1000 de lei. „Achit energia electrică, alte servicii co­munale şi, în final, rămân cu ni­mic. Pe ce să cumpăr de mânca­re? Lefurile trebuie majorate de cel puţin două ori”, s-a revoltat salariatul.

Angela Frunze, învăţătoare la clasele primare, s-a arătat indig­nată de faptul că

parlamentarii şi ministrul Educaţiei le tot spun că nu au bani pentru a majora sala­riile cadrelor didactice. „Dar cum de s-au găsit bani pentru a mări lefurile judecătorilor, poliţiştilor? Vrem integrare în Uniunea Euro­peană, dar cu salariu moldove­nesc şi cu tot felul de hârţoage, pe care autorităţile noastre nu ştiu de unde le născocesc. Doar sindicatele ne apără şi ne susţin, mai mult nimeni.”, susţine Angela Frunze.

Angela Ţurţurică, director-ad­junct pentru instruire, este de părerea că în şcoli există  prea multe verificări inutile. „Conform prevederilor Codului Educaţiei, evaluarea profesorilor se face o dată în an de către Direcţia raională învăţământ şi atesta­rea – o dată la cinci ani de către Ministerul Educaţiei. Nu suntem de acord cu aceasta. Astfel, pe­dagogul este nevoit să lucreze pentru a crea două portofolii, în loc să muncească pentru ca ele­vii să obţină rezultate mai bune la olimpiade, examene de BAC. Avem în liceu trei copii cu cerin­ţe educaţionale speciale, care au venit de la Şcoala auxiliară din Grinăuţi, aceasta fiind desfiinţată. Deşi întocmesc planuri individu­alizate pentru astfel de copii, la fiecare disciplină în parte, peda­gogii nu primesc nici un bănuţ pentru munca respectivă”, a spe­cificat sursa citată.

Ecaterina Sturzinschi,  preşe­dinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Ocniţa şi preşedinta Asociaţiei raionale a Sindicatului Angajaţilor din În­văţământ „Viitorul”, a menţionat că, la insistenţa sindicaliştilor, in­demnizaţia unică pentru tinerii pedagogi s-a mărit de la 30 la 45 de mii de lei, dar nici această ma­jorare nu este suficientă.

„Avem foarte mulţi tineri spe­cialişti, care, după ce au activat trei ani în pedagogie, pleacă din sistem. Atunci când s-au majorat salariile angajaţilor din medicină, s-au mărit şi retribuţiile lunare ale personalului auxiliar care acti­vează în domeniu, astfel că aces­tea constituie în jur de două mii de lei. E o discriminare. E dureros faptul că pentru finanţarea par­tidelor se găsesc milioane de lei, iar pentru a majora salariile pro­fesorilor, chipurile, nu sunt bani”, s-a revoltat Ecaterina Sturzinschi.

Dânsa a ţinut să accentueze că între administraţia liceului şi CITS Ocniţa există o colaborare efici­entă. „Ne ascultăm şi ne auzim unii pe alţii, din partea membri­lor de sindicat nu au fost plân­geri mari precum că li s-ar încălca drepturile”, a adăugat Ecaterina Sturzinschi.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Boris
    03.04.2017

    Pe cind era Filat la conducere, salariile erau si mai mici, scolile erau inchise de catre Maia Sandu, deci profesorii ramineau fara locuri de munca, insa toti taceau. Oare nu don motiv a Filat le-a pus fulare verzi in git la directorii de institutii de invatamint?

  • Eugen
    03.04.2017

    Ma bucur ca pedagogii au iesit la protest. Au tot dreptul, traim doar in tara democratica. Pana la urma Filip dupa intalnirea cu sindicatele, a zis ca a gasit 5 di 6 solutii la cerintele profesorilor, deja vom vedea pana la final cum va fi facuta reforma.

Citește și
slot thailand