25 iunie 2024
Chisinau
Social

Vor crește veniturile celor mai vulnerabile pături ale populației

Loading
Social Vor crește veniturile celor mai vulnerabile pături ale populației
Vor crește veniturile celor mai vulnerabile pături ale populației
baltionline.md

Pensionarii și alte grupuri de persoane vulnerabile, care au un venit mai mic de cinci mii de lei, ar putea să primeas­că un ajutor financiar unic de 1500 de lei, potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, afirmă că pensionarii și persoanele care beneficiază de alocații sociale ale căror venituri sunt mai mici de cinci mii de lei ar putea primi un sprijin suplimentar unic de 1500 de lei.

„În octombrie, vom crește veniturile celor mai vulnerabile pături ale populației, vor intra în vigoare mai multe ajutoare de criză. Este vorba, în special, pen­tru circa 660 de mii de pensio­nari și beneficiari de alocații de stat, de un sprijin de 1500 de lei, suplimentar la pensie și alocație; un sprijin, de asemenea pentru salariați, cu un salariu mai mic de 15 mii de lei, pe care îl gestio­nează Ministerul Finanțelor; va fi majorată și valoarea de bază care servește pentru calculul salariului în sectorul bugetar”, a menționat ministrul Marcel Spatari în cadrul unei emisiuni TV.

Întrebat care dintre indemnizații vor putea fi accesate de pensionarii angajați în secto­rul bugetar, ministrul a precizat că „sunt două mecanisme, care sunt gestionate de două entități separate”.

„Casa Națională de Asigurări Sociale va plăti tuturor benefi­ciarilor de pensii, dacă pensia este mai mică de cinci mii de lei, o indemnizație unică de 1500 de lei. Dacă beneficiarii de pen­sii sunt și salariați, vor primi și această plată de natură salarială, care este suplimentară, pentru că ei muncesc”, a spus Spatari.

Potrivit unui proiect pentru modificarea Legii bugetului asi­gurărilor sociale de stat pe anul 2022, aprobat de Executiv, pe 24 august, se propune stabilirea, începând cu 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vâr­sta de doi ani tuturor copiilor, indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat), în mă­rime de 1000 de lei; majorarea de la 370 până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, pentru persoa­nele asigurate și neasigurate; menținerea cuantumului ajuto­rului pentru perioada rece a anu­lui la 700 lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand