Deși prețul gazelor naturale pentru luna noiembrie este mai mic, tarifele nu vor scădea. Directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că abaterile acumulate de întreprinderea pe care o conduce, pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, vor fi incluse în tariful actual de la 1 octombrie.
„În baza prevederilor Metodologiei de calcul, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energie a inclus abaterile acumulate de SA „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, în valoare de 1,817 miliarde de lei, în tariful actual de la 1 octombrie. Acest lucru permite nu numai compensarea costurilor companiei, dar și să nu acumuleze noi abateri, ceea ce va duce inevitabil la o nouă creștere a prețurilor la gaze pentru consumatori”, a spus Vadim Ceban.
„Prețul nu poate fi redus”
Totodată, directorul SA „Moldovagaz” a explicat de ce prețul pentru furnizarea de gaze naturale pentru utilizatorii finali nu poate fi redus.
„Astăzi, chiar și în contextul unei modificări a formulei de cost contractual, prețul pentru furnizarea de gaze naturale pentru utilizatorii finali nu poate fi redus din cauza faptului că valoarea totală a abaterilor de tarif cumulate de SA „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 este de 5,095 miliarde de lei, care, conform legislației, trebuie compensate prin includerea în tarif pe o perioadă de timp suficient de lungă pentru a reduce presiunea acestora asupra tarifului și, ca urmare, asupra consumatorului”, a mai precizat Ceban.
Acesta îndeamnă consumatorii să fie mai activi, să se înregistreze pe platforma de compensații, ca să poată beneficia de ele. Mai mult, pentru a plăti mai puțin, îndeamnă oamenii să economisească mai mult. Totodată, Vadim Ceban a ținut să precizeze că doar o parte din abaterile de tarif cumulate este inclusă în structura prețurilor reglementate în prezent.
„De menționat că doar o parte din abaterile de tarif cumulate, în valoare de 1,817 miliarde de lei sau 4.590 de lei la mia de metri cubi, este inclusă în structura prețurilor reglementate în prezent. Astfel, premisele reale pentru revizuirea tarifelor pentru consumatorul final, pe fondul scăderii prețurilor de achiziție, vor apărea după compensarea integrală a abaterilor de tarif negative acumulate”, a conchis Vadim Ceban.
Mai puțin gaz pentru regiunea transnistreană
Potrivit lui Ceban, Compania „Moldovagaz” a redus volumul de gaze naturale livrate în regiunea transnistreană pentru luna noiembrie. Din cele 171 de milioane de metri cubi de gaz livrate de concernul rus „Gazprom” Republicii Moldova, în regiunea transnistreană vor fi livrate doar 69 de milioane de metri cubi de gaz pe lună. Astfel, din această cauză, starea de urgență în sectorul energetic din stânga Nistrului a fost prelungită până pe 1 decembrie.
„Trebuie să aprovizionăm cu gaze naturale consumatorii întregii țări. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu societatea „Tiraspoltransgaz” și are dreptul de a distribui în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea de către contraparte a obligațiilor contractuale”, a relatat Ceban.
Șeful „Moldovagaz” susține că volumele de gaze naturale pentru noiembrie vor fi suficiente, dar dacă va fi necesar, anumite volume vor fi procurate de pe piață.
„Termoelectrica deja funcționează pe păcură. Cel mai mare consumator de gaze naturale în luna noiembrie este „Termoelectrica”, iar pentru ceilalți consumatori, noi volume de gaze le avem, dar dacă vor fi necesare anumite volume, vom procura de pe piață”, a dat asigurări Vadim Ceban.
Acum câteva zile, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că în luna noiembrie „Gazprom” a confirmat doar 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele convenite conform contractului.