În perioada 23-28 noiembrie 2014, în cadrul proiectului Şcoala Sindicală din Moldova (ȘSM) cu genericul „Un pas înainte spre organizarea drepturilor muncii”, a fost organizată o vizită de studiu în Austria, finanţată de copartenerul proiectului, Fundaţia „Friedrich Ebert Stiftung”, în parteneriat cu Confederaţia Națională a Sindicatelor din Moldova şi organizaţia non-guvernamentală Weltumspannend Arbeiten din cadrul Federaţiei Sindicatelor din Austria.
Obiectivul general al vizitei îl constituie formarea şi dezvoltarea competenţelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor în domeniul organizing-ului sindical, planificate pentru desfăşurarea în cadrul activităţilor educaţionale a Şcolii Sindicale a Proiectelor din Moldova.
Astfel, la solicitarea partenerilor din Austria, pentru participare la activităţile de instruire, au fost delegaţi Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM, Rodica Popescu, şef al Departamentului formare sindicală din cadrul Institutului Muncii, Ala Petrea, coordonator al proiectului Şcoala Sindicală din Moldova, şi Tudor Rusu, responsabil de securitatea şi sănătatea în muncă din cadrul Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS”, absolvent al primului pilot al ŞSM.
Pe parcursul celor cinci zile de instruire, sindicaliştii din Republica Moldova au fost familiarizaţi cu metodele moderne de organizing, prin intermediul cărora sindicatele analizează, planifică, negociază, acţionează pentru a schimba starea de lucruri nu numai la nivel de unitate, dar şi în plan naţional.
În incinta Centrului educaţional „Jagermayrhof” din oraşul Linz, delegaţia moldovenească a avut posibilitatea de a se familiariza cu aspectele teoretice ale organizing-ului: istoricul, filosofia, punctele cheie şi metodele de predare. Totodată, în contextul vizitei de studiu, a avut loc şi un schimb de experienţă cu scopul de a lua cunoştinţă de organizing în practică.
De exemplu, în cadrul vizitei la azilul de bătrâni din oraşul Linz, a avut loc întrunirea cu membrii comitetului sindical, care au relatat despre reuşitele obţinute ulterior implementării campaniei de organizing.
În continuare, a avut loc o întrevedere de lucru cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Construcţii din landul Austria Superioară. Activitatea respectivă a urmărit scopul de a familiariza membrii delegaţiei moldovenești cu experienţa sindicaliştilor austrieci din ramura construţiilor şi anume cu rezultatele pozitive înregistrate în urma aplicării unei comunicări eficiente şi transparente, instrumente viabile ale organizing-ului.
Nu în ultimul rând, în sediul Federaţiei Sindicatelor din Austria (ÖGB) delegaţia din Republica Moldova s-a întrunit într-o şedinţă de lucru cu Roland Pichler, şeful Departamentului financiar, Oliver Röpke, şeful Biroului din Bruxelles al Federaţiei Sindicatelor din Austria (ÖGB), şi reprezentanţii Departamentului relaţii internaţionale al ÖGB.
Datorită activităţilor prevăzute de program, a fost posibilă aprofundarea cunoştinţelor reprezentanţilor delegaţiei moldoveneşti în domeniul „organizing-ului”. Pornind de la premisa respectivă, realizăm faptul că perspectivele Şcolii Sindicale din Moldova promit a fi încurajatoare, deoarece asemenea vizite de studiu nu vin decât să fortifice relaţiile de colaborare şi să extindă diapazonul cunoştinţelor persoanelor implicate.
Vizita de studiu în cauză este una din pietrele de temelie în ceea ce priveşte crearea şi consolidarea echipei de organizatori, iar formatul actual al parteneriatului existent între CNSM şi WUSA are doar de câştigat, devenind mai puternic.
Nicolae Suruceanu,
secretar confederal al CNSM