În grădinițele din țară este mare criză de educatori, ajutori de educatori, bucătari, muncitori auxiliari. Educatorul este nevoit să facă ordine în grupe, să pregătească material didactic, iar uneori să și gătească mâncare pentru copii. Nu este un scenariu dintr-un film, ci realitatea din Republica Moldova, anul 2017.
Salariile extrem de mici îi determină pe absolvenții de facultate din domeniul învățământului să nu-și dorească să lucreze în calitate de educatori. Numai în municipiul Chişinău sunt necesare peste 600 de cadre în instituțiile preşcolare.
Salariul mizer i-a determinat să iasă la proteste
„Ministerul Educației cere de la noi performanțe, dar nu se poate face progrese atunci când educatorul se trezește la 5 dimineața ca să vină la serviciu, unde pune mâna pe cârpă și se apucă de făcut curățenie. Apoi pregătește material didactic pentru copii, pe urmă aduce mâncarea de la bucătărie, așează masa, apoi face ordine și spală vasele”, a menționat Valentina Mocanu, directoare la școala-grădiniță 199 din municipiul Chișinău.
Valentina Mocanu susține că anume aceste motive, dar și salariul mizer, i-au determinat să iasă la proteste.
„Uneori se ajunge și la faptul ca șefii de instituții să curețe cartofi la bucătărie, ca să fie alimentați copiii. Nu e normal ca pedagogii să facă lucrul pentru tot personalul auxiliar din instituție. Vom ajunge, cu indiferența guvernanților, ca la 1 septembrie să nu mai avem educatori în grădinițe, ajutori de educatori. Situația în instituțiile preșcolare este destul de alarmantă. Lipsa ajutorilor de educatori, a bucătarilor, insuficiență de educatori, lipsa lucrătorilor auxiliari duce la ineficiența activității în instituții”, a concluzionat Valentina Mocanu.
De insuficiența de lucrători auxiliari sunt îngrijorați
și părinții. Circa 1000 de părinți au semnat o petiție online pe care au adresat-o ministrului Educației și ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Aceștia au cerut majorarea urgentă a salariilor cadrelor didactice auxiliare și ale personalului nedidactic din sfera educației, susținând că remunerarea lunară a acestora nu acoperă nici minimul de existență.
În petiția colectivă inițiată de Grupul Părinților Solidari și Grupul Pedagogilor Solidari se solicita, în regim prioritar, reexaminarea prevederilor sistemului actual de salarizare stabilit pentru personalul didactic-auxiliar și nedidactic (ajutor de educator, bucătar, ajutor de bucătar) de la grădinițele din Republica Moldova, în vederea majorării cuantumului salariilor de funcție ale acestora.
Salariul mediu al unui ajutor de educator este de 1.575 de lei (în medie, 10 ore de lucru pe zi), al unui bucătar constituie 1.200 de lei (7 ore de lucru/zi), iar al unui ajutor de bucătar – 1.100 de lei (6 ore de lucru/zi, cu începere de la 5 dimineața).
„Vreau să transmit durerea angajaților. Lucrând cinstit, ești pus în situația de a duce, practic, o viață de boschetar. Este regretabil faptul că guvernanții, în loc să vină cu soluții, învinuiesc sindicatele. Aceștia greșesc amarnic. Inițiativa de a protesta a venit de la angajați. Noi am insistat, am venit cu ideea de a intra în grevă. Federația Sindicală a Educației și Științei, liderii de sindicat sunt reprezentanții noștri legali, ei reprezintă interesele noastre. A-ți cere dreptul de a putea trăi decent nu este o crimă”, a menționat, la rândul său, și Corina Palancica, lider sindical și educatoare la grădinița din satul Horești, raionul Ialoveni, răspunzând astfel la învinuirile aduse de către guvernanți sindicaliștilor.
Angajații din sfera educației sunt dispuși să nu cedeze până când guvernanții nu le vor satisface revendicările.