Realizările din ultimii cinci ani ale sindicatelor au fost reflectate în raportul preşedintelui. Şi sunt foarte multe. Important e ca membrii de sindicat să fie informaţi adecvat despre acestea.
În general, noi am fost iniţiatorii unor activităţi orientate spre diminuarea muncii la negru. După acţiunile iniţiate de noi, cu susţinerea CNSM şi a celorlalte sindicate, s-au intensificat şi eforturile depuse de partenerii sociali. Recent, premierul ţării a declarat, în faţa camerelor de luat vederi, că nu este în interesul lucrătorilor să accepte salariile în plic.
Un subiect de actualitate ţine de proiectul guvernamental „Prima casă”. Tinerii sunt categoria de populaţie cea mai slab asigurată şi este normal să fie informaţi de ce trebuie abordată problema şi susţinută iniţiativa. Important e că proiectul se răsfrânge asupra întregii ţări.
O altă activitate din cadrul parteneriatului social se referă la pregătirea cadrelor pentru economia naţională. Cam greu se mişcă lucrurile în ceea ce priveşte elaborarea standardelor ocupaţionale. Ar fi necesar să se inducă un ritm mai accelerat. Şi nu doar pregătirea profesională este importantă, ci şi majorarea salariilor.
Proiectul de lege privind tichetele de masă se discută de mult timp. Acum, se pare că suntem în prag de adoptare a legii. Se doreşte ca agenţii economici să aibă grijă reală de angajaţii lor, iar costurile în cauză să fie deductibile.
Modificările la Codul muncii sunt prea des operate şi aici e o problemă cu partenerii noştri. Ultimele amendamente au fost
elaborate în Consiliul economic de pe lângă prim-ministru. De vreme ce drepturile noastre sunt tot mai constrânse, de ce nu am putea veni şi noi cu o propunere pe lângă premier să mai fie constituit şi un Consiliu social?!
O problemă este şi promisiunea dată membrilor de sindicat de a insista în faţa guvernării asupra instituirii de tribunale ale muncii sau complete de judecată, instanţe, judecători specializaţi. Or, există conflicte colective de muncă şi, atunci când ajung în judecată, instanţa le rezolvă contrar legii. Cât priveşte parteneriatul social, nu este clar încotro se îndreaptă el. O dată pe an este stabilit cuantumul minim garantat al salariului, dar indicatorii ce stau la baza lui nu sunt bine gândiţi. Salariile nu cresc, economia bate pasul pe loc şi am ajuns ca retribuţia bugetarilor să fie pe alocuri mai mare decât în sfera reală. Dacă continuă aşa, va trebui să fie regândită legea privind consultările şi negocierile colective.