24 October 2024
Chisinau
Dialoguri

Victor ȘCAREVNEA: „Concursul organizațiilor sindicale primare a fost o „aventură” frumoasă pentru mine”

Loading
Dialoguri Victor ȘCAREVNEA: „Concursul organizațiilor sindicale primare a fost o „aventură” frumoasă pentru mine”
Victor ȘCAREVNEA: „Concursul organizațiilor sindicale primare a fost o „aventură” frumoasă pentru mine”
Vocea poporului

Interviu cu Victor Șcarevnea, președintele Organizației sindicale primare a angajaților de la Instituția Medico–Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului

– Domnule Șcarevnea, v-ați clasat pe locul I la categoria „Dialog soci­al constructiv” în cadrul concursului organizațiilor sindicale primare din primăvară. Trebuie să înțelegem că ați găsit limbaj comun cu administrația Institutului Mamei și Copilului pentru crearea unor condiții mai bune pentru angajați sau revendicările sunt doar în faza de proiect?

– Cu administrația Institutului Mamei și Copilului avem relații excelente, altfel nici nu s-ar putea desfășura activitatea normală, sănătatea fiind un domeniu strategic pentru orice stat. Mai ales când e vorba de sănăta­tea mamei și copilului, adică de prezentul și viitorul oricărui popor. Aici nu își au locul animozitățile, conflictele de muncă sau mof­turile cuiva. Medicul, care poate că trebuie să facă o operație vitală pentru o persoa­nă, de profesionalismul său depind viața, sănătatea unui copil sau a unei mame. El trebuie să meargă în sala de operații împo­vărat de griji sau de probleme? Bineînțeles că nu. Faptul că juriul ne-a acordat locul I la categoria „Dialog social constructiv” în­seamnă ceva, dar noi am considerat acest lucru, dialogul dintre administrație și sindi­cate, drept o normalitate, nu am luat-o ca pe o mare performanță, ca un succes pen­tru care merită să ne batem cu cărămida în piept și să ne fălim: „ah, cât de buni suntem noi!”.

– Câți angajați are Institutul Mamei și Copilului și câți dintre aceștia sunt membri de sindicat?

– În Institutul Mamei și Copilului avem 1878 de angajați, iar membri de sindicat –1387. Mulți angajați sunt cumularzi, cu funcțiile de bază la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde sunt membri de sindicat. Chiar mi-ar veni greu să stabilesc procentajul, dar cred că marea majoritate a angajaților noștri sunt membri de sindicat.

– Federaţia Sindicală „Sănătatea” este una dintre cele mai puternice din Mol­dova. Cum conlucrează organizația dvs. cu conducerea Federației și în ce probleme vă acordă suportul de care aveți nevoie?

– Cu Federația Sindicală „Sănătatea” avem o conlucrare foarte bună. Participăm la diferite seminare de instruire, la solicita­re, beneficiem de suport financiar pentru angajații care vor bilete de tratament în afară de cele oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale, ajutoare materiale mem­brilor de sindicat  în caz de boală ș. a. Cu ocazia sărbătorii profesionale, membrii de sindicat sunt distinși cu diplome și alte mențiuni. Eu mă simt în Federația Sindica­lă „Sănătatea” ca într-o familie mare, unde găsesc înțelegere, sprijin, unde am prieteni de nădejde.

facebook.com

– Sănătatea, ca și educația, sunt do­menii strategice într-o societate avan­sată. Ce ar trebui să facă guvernarea pentru a opri exodul de cadre medi­cale, fiindcă știm, mulți medici, după ce și-au echivalat diplomele, pleacă în România sau mai departe, în Vest?

– Pentru a stopa exodul de cadre medi­cale, guvernarea trebuie să îmbunătățească condițiile de muncă și să ofere un salariu atractiv. Da, spre deosebire de alte dome­nii, medicii sunt legați prin Jurământul lui Hipocrate și sunt conștienți de îndatoriri­le lor morale, dar omul e om și vrea să-și trăiască viața bine, frumos, fără lipsuri, să fie răsplătit după merit. Mai avem de lucru până a ajunge măcar aproape de nivelul țărilor bogate, hai, să zic civilizate, avansa­te. De aceea, mulți nu pot rezista tentației de a munci într-o clinică din Occident, unde și echipamentul e ultimul răcnet al tehno­logiei, și salariul e unul care îți ridică nivelul de demnitate pe scara umană sau, hai să-i zicem altfel: demnitatea umană pe scara socială…

– Ce a însemnat pentru dvs. concur­sul organizațiilor sindicale primare și cum v-a motivat în plan profesional și personal?

– Concursul organizațiilor sindicale pri­mare a fost o „aventură” pentru mine. Nu participasem niciodată la concursuri și am hotărât să încerc: poate Contractul Colec­tiv de Muncă al instituției noastre conține ceva mai multe facilități pentru membrii de sindicat decât la ceilalți participanți la con­curs, poate că noi suntem mai „șmecheri” (râde – n.n.). În final, ne-am ales cu Trofe­ul pentru locul I la categoria „Dialog social constructiv”. Cred că dacă se vor mai orga­niza concursuri vom participa neapărat.

– Cum vedeți evoluția mișcării sindica­le? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?

– Ca sindicatele să fie mai eficiente la nivel local, este nevoie de o conlucrare și comunicare permanentă cu administrația instituției, dar și familiarizarea membri­lor de sindicat cu beneficiile prevăzute de CCM. La nivel central, ar trebui să se bată mai insistent la ușile Președinției, Parla­mentului și Guvernului, pentru a prezenta doleanțele angajaților și a găsi împreună soluțiile optime.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand