22 mai 2024
Chisinau
Social

Viața, un dar de la Dumnezeu, poate fi ocrotită inclusiv prin măsuri de prevenire a maladiilor

Loading
Social Viața, un dar de la Dumnezeu, poate fi ocrotită inclusiv prin măsuri de prevenire a maladiilor
Viața, un dar de la Dumnezeu, poate fi ocrotită inclusiv prin măsuri de prevenire a maladiilor
vaccinare

Foto: activenews.ro

 

În luna aprilie a fiecărui an, părţile interesate din întrea­ga lume îşi unesc eforturile pentru a accentua importanţa vaccinării, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor este consemnată anual pentru a sensibiliza şi conjuga eforturile la amplifi­carea ritmului în lupta împo­triva bolilor care pot fi preve­nite prin vaccinare.

 

În perioada 24-30 aprilie, în ca­drul Săptămânii Europene a Imu­nizărilor, și în Republica Moldova au avut loc activităţi de informare şi implicare a publicului privind vaccinarea.

Sloganul acțiunii este „Vacci­nurile funcționează” și intensifică mesajul campaniei de completa­re a lacunelor în acoperirea vac­cinală, încurajează promovarea imunizării şi necesitatea ei pentru prevenirea apariţiei diferitelor boli infecțioase. Scopul campaniei de informare este creșterea gradu­lui de conștientizare al populației despre beneficiile vaccinărilor și imunizarea pe tot parcursul vieţii, atât a copiilor, adolescenţilor, cât şi a adulţilor.

„Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului. Beneficiile vaccinurilor se impun cu mult în domeniul sănătăţii, având un impact ma­jor asupra veniturilor sociale şi economice”, se menționează în­tr-un comunicat emis de Centrul Național de Sănătate Publică.

Datorită imunizării, mulţi părinți, atât din regiunea euro­peană, cât şi din ţara noastră, nu au mai întâlnit cazuri de rujeolă, rubeolă sau poliomielită. Educa­rea populației în privința vacci­nurilor și bolilor pe care le previn este esenţială pentru menţinerea încrederii în vaccinuri, fapt care ar duce la realizarea unui obiectiv important, şi anume, acoperirea vaccinală sigură de peste 95 de procente în fiecare grup de po­pulaţie, se mai menționează în același comunicat.

„Cea mai bună intervenţie ca răspuns a combaterii multor ma­ladii infecţioase în lume a fost implementarea 

vaccinurilor. Anu­me prin vaccinare, anual, pe glob sunt preîntâmpinate multe de­cese”, susține Aliona Serbulenco, viceministru al Sănătății.

Cât privește reacțiile adver­se ale vaccinurilor, Tamara Mâ­născurtă, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, spune că acestea sunt minime. Dar este important să se calculeze corect doza de vaccin, iar persoana să fie examinată me­dical înainte ca să fie imunizate.

„Toţi copiii, înainte de a fi vac­cinaţi, trebuie să fie consultaţi de medici. Se examinează starea co­pilului şi numai dacă micuțul este sănătos, poate fi vaccinat”, a con­cretizat Tamara Mânăscurtă.

În Republica Moldova, în ul­timii ani se atestă o tendinţă de diminuare a acoperirii vaccinale, determinate de percepţia falsă a lipsei riscului de contractare a bolii, ca urmare a eliminării unor maladii infecţioase (variola, poli­omielita etc.). Refuzurile şi omi­terile medicale neargumentate la vaccinare cauzează diminuarea cuprinderii cu vaccinări şi spori­rea riscului de apariţie a bolilor prevenibile prin vaccinări şi a epi­demiilor. În scopul reducerii mor­talităţii şi a morbidităţii prin bo­lile transmisibile, prevenibile prin vaccinări, este realizat Planului de acţiuni privind vaccinările până în anul 2020, aprobat de Adunarea Mondială a Sănătăţii în 2012, cu recunoaşterea imunizării în calita­te de drept de bază la sănătate.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand