În luna aprilie a fiecărui an, părţile interesate din întreaga lume îşi unesc eforturile pentru a accentua importanţa vaccinării, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor este consemnată anual pentru a sensibiliza şi conjuga eforturile la amplificarea ritmului în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
În perioada 24-30 aprilie, în cadrul Săptămânii Europene a Imunizărilor, și în Republica Moldova au avut loc activităţi de informare şi implicare a publicului privind vaccinarea.
Sloganul acțiunii este „Vaccinurile funcționează” și intensifică mesajul campaniei de completare a lacunelor în acoperirea vaccinală, încurajează promovarea imunizării şi necesitatea ei pentru prevenirea apariţiei diferitelor boli infecțioase. Scopul campaniei de informare este creșterea gradului de conștientizare al populației despre beneficiile vaccinărilor și imunizarea pe tot parcursul vieţii, atât a copiilor, adolescenţilor, cât şi a adulţilor.
„Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului. Beneficiile vaccinurilor se impun cu mult în domeniul sănătăţii, având un impact major asupra veniturilor sociale şi economice”, se menționează într-un comunicat emis de Centrul Național de Sănătate Publică.
Datorită imunizării, mulţi părinți, atât din regiunea europeană, cât şi din ţara noastră, nu au mai întâlnit cazuri de rujeolă, rubeolă sau poliomielită. Educarea populației în privința vaccinurilor și bolilor pe care le previn este esenţială pentru menţinerea încrederii în vaccinuri, fapt care ar duce la realizarea unui obiectiv important, şi anume, acoperirea vaccinală sigură de peste 95 de procente în fiecare grup de populaţie, se mai menționează în același comunicat.
„Cea mai bună intervenţie ca răspuns a combaterii multor maladii infecţioase în lume a fost implementarea
vaccinurilor. Anume prin vaccinare, anual, pe glob sunt preîntâmpinate multe decese”, susține Aliona Serbulenco, viceministru al Sănătății.
Cât privește reacțiile adverse ale vaccinurilor, Tamara Mânăscurtă, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, spune că acestea sunt minime. Dar este important să se calculeze corect doza de vaccin, iar persoana să fie examinată medical înainte ca să fie imunizate.
„Toţi copiii, înainte de a fi vaccinaţi, trebuie să fie consultaţi de medici. Se examinează starea copilului şi numai dacă micuțul este sănătos, poate fi vaccinat”, a concretizat Tamara Mânăscurtă.
În Republica Moldova, în ultimii ani se atestă o tendinţă de diminuare a acoperirii vaccinale, determinate de percepţia falsă a lipsei riscului de contractare a bolii, ca urmare a eliminării unor maladii infecţioase (variola, poliomielita etc.). Refuzurile şi omiterile medicale neargumentate la vaccinare cauzează diminuarea cuprinderii cu vaccinări şi sporirea riscului de apariţie a bolilor prevenibile prin vaccinări şi a epidemiilor. În scopul reducerii mortalităţii şi a morbidităţii prin bolile transmisibile, prevenibile prin vaccinări, este realizat Planului de acţiuni privind vaccinările până în anul 2020, aprobat de Adunarea Mondială a Sănătăţii în 2012, cu recunoaşterea imunizării în calitate de drept de bază la sănătate.