Pe 1 martie, în Republica Moldova este marcată Sărbătoarea Mărțișorului, cel mai cunoscut simbol al primăverii. Fideli acestei tradiții, Asociația Obștească a Veteranilor Sindicaliști din Republica Moldova a organizat un eveniment de suflet cu genericul „Mărțișor, bine ai venit!”
Luând cuvântul la deschiderea evenimentului, Mihail Hîncu, președintele Asociației Obștești a Veteranilor Sindicaliști, a ținut să povestească celor prezenți despre obiceiurile ce țin de Sărbătoarea Mărțișorului, specificând că simbolizează trezirea naturii la viață. Istoricii ne spun că Mărțișorul a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii. Culoarea roșie a mărțișorului reprezintă soarele, focul și sângele și este atribuită vieții și feminității. Albul simbolizează limpezimea apelor și albul norilor, ce ține de înțelepciunea masculină. Îmbinarea acestor două principii semnifică schimbul de forte vitale, ce dau naștere vieții pe pământ. În prezent, mărțișorul este purtat toată lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor.
„Cu acest deosebit prilej, în numele Asociației Obștești a Veteranilor Sindicaliști și al meu personal, vă doresc să aveți dispoziție însorită de primăvară, sănătate și bunăstare, fericire și optimism, inspirație și succese, pace și bună înțelegere în familiile dumneavoastră. Vă îndemn să păstrați emoția celui mai frumos anotimp pentru întregul an, trăind clipe de fericire alături de cei dragi,” a spus în încheiere Mihail Hîncu.
În semn de respect față de genul frumos și conform tradiției, bărbații veterani au prins la pieptul femeilor prezente la eveniment câte un mărțișor. Mihail Hîncu a felicitat doamnele sindicaliste și cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii: „Cu ocazia frumoasei sărbători de primăvară – 8 martie, vă aducem sincere urări de bine și fie ca în suflet să vă sălășluiască numai primăvara. Lumină sacră, pace, dragoste și tot ce e frumos și sfânt să vă aparțină deopotrivă”.
După luările de cuvânt și ale altor veterani, sărbătoarea „Mărțișor, bine ai venit!” a continuat cu un concurs de poezii și cântece dedicate ambelor evenimente. Participanților care au ocupat primele trei locuri le-au fost înmânate Diplome de Onoare și premii bănești. Printre poeziile care au răsunat în cadrul concursului a fost și mult îndrăgitul poem „Doar femeia”, scris de Dumitru Matcovschi.