19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Vârstnicii solicită ajutor de la Asociația Veteranilor Mișcării Sindicale

Loading
Social Vârstnicii solicită ajutor de la Asociația Veteranilor Mișcării Sindicale
Vârstnicii solicită ajutor de la Asociația Veteranilor Mișcării Sindicale
cursdeguvernare.ro

Asociația Obștească a Veteranilor Mișcării Sindicale din Republica Moldova numără circa 50 de membri, care au activat în diferite domenii, având diver­se funcții: miniștri, viceminiștri, șefi de departamente, președinți ai centrelor sindicale ramurale, aducând un aport considerabil în dezvoltarea țării și în apărarea drepturilor omului. Membrii Asociației sunt persoane care au o ve­chime mai mare de 15 ani în activitatea sindicală.

Circa 60% dintre membri sunt singuratici, neavând surse materiale suficiente pentru un trai decent.

Din convorbirile telefonice și luările de cu­vânt la diverse ședințe ale Asociației, membrii au identificat problemele cu care se confrun­tă vârstnicii. Printre acestea putem menționa: stări de anxietate; depresii accentuate; stări de singurătate; activitatea slabă a servicii­lor sociale destinate persoanelor vârstnice; nevoia de îngrijire și sprijin practic, acesta fiind exprimată prin solicitări legate de informații privind asistența medicală; su­pra-veghere specializată; nevoia de sprijin emoțional; financiar și material; nevoia de a fi activi, de participare socială; lipsa unei linii telefonice gratuite și confidențiale, accesibilă la nivel național. Motivul creă­rii unei astfel de linii telefonice constă în dorința de a oferi informații utile, cauzată de fenomenele sociale de izolare.

 

Oamenii în etate au nevoie de o vorbă caldă și o întrebare: „Cum te simți?”

 

În Republica Moldova, vârstnicii nu sunt apreciați la justa valoare, cum ar fi în alte țări europene. De exemplu, în Spania, copiii se găsesc pe primul loc, iar vârstnicii pe locul doi, după atenția oferită din partea statului. Astfel, speranța de viață medie a spaniolilor este de 85 de ani, pe când în Republica Mol­dova – de doar 65 de ani.

Oamenii în etate au nevoie de cel puțin un telefon, de o vorbă caldă și o între-bare: „Cum te simți?” Mai ales de sărbători, când tradiția și normele sociale ne dictează să fim cu familia.

Asociația Obștească a Veteranilor Mișcării Sindicale din Republica Moldova vine cu un apel către toți cei cu inimă mare de a face ca aceste persoane vârstnice să se bucure de sărbătorile de iarnă, să primească un mic ca­dou ca să le încălzească sufletul și să simtă că nu sunt uitați.

 

Anatolie NISTOR, vicepreședinte al Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale din Republica Moldova

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand