Discuțiile unor politicieni despre necesitatea modificării vârstei de pensionare a funcţionarilor publici cu statut special şi al militarilor au generat mai multe reacții contradictorii în societate.
Președintele Asociației Femeilor din Poliție, Cristina Schimbov, a scris pe rețelele de socializare că, înainte de a lua o astfel de decizie, trebuie să înțelegi în ce condiții muncesc oamenii legii. Mai mult decât atât, Schimbov se întreabă dacă actuala guvernare cunoaște care este speranța de viață a unui polițist.
„În timp ce și așa există un deficit de angajați profesioniști, când oamenii de rând au sărbători și zile de odihnă, iar angajații structurilor de forță nu le au, când în zilele „bune” deja la 7 ești la muncă, iar seara niciodată nu știi când vei pleca acasă… Însă pe hârtie oficial și în Codul muncii sunt prevăzute „40 de ore pe săptămână”. Cred că doar cei care au început de „jos”, și nu din fotolii moi, o să înțeleagă că nu poate fi vorba de egalitate aici”, a menționat Cristina Schimbov.
Sindicatele s-au autosesizat
Federaţia Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” s-a autosesizat şi a solicitat întrevederi cu oficialii din comisiile parlamentare de specialitate.
Mihail Laşcu, preşedintele Federației „SINDLEX”, și Angela Otean, președinta Sindicatului „Demnitate”, au avut o întrevedere cu deputatul Dan Perciun, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie. Pe agenda discuţiilor au fost incluse chestiuni ce ţin de protecţia social-economică şi de muncă a funcţionarilor publici cu statut special şi a militarilor. Evident, a fost abordată şi discutată informaţia referitoare la schimbarea vârstei de pensionare.
Deputatul Dan Perciun a menționat că a fost o interpretare greșită și că nu există temei pentru îngrijorare pentru sindicate. „Scopul guvernării este de a identifica măsuri şi oportunităţi de soluţionare a lipsei acute de personal în organele de forţă prin motivarea acestora de a servi instituţional cât mai mulți ani şi a fi remunerat conform aportului şi profesionalismului”, a menționat alesul poporului.
Faptul că nu există nici o inițiativă legislativă legată de mărirea vârstei de pensionare a angajaților din cadrul MAI a fost confirmat și de către ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco. „Îi informez pe toți colegii mei din Ministerul Afacerilor Interne că orice inițiativă legislativă va trece printr-un proces intern de consultări, iar pentru a fi luată o decizie sub acest aspect, un rol foarte important îl vor avea – așa cum este și firesc – opiniile angajaților MAI. Evitați informarea din alte surse care ar putea afecta direct angajații ministerului”, a mai declarat Ana Revenco.
Salarizarea, problemă dureroasă
Liderii sindicali Mihail Laşcu și Angela Otean au discutat cu deputatul Dan Perciun și despre problema salarizării, discrepanţa salarială pe funcţii analogice în diferite instituţii de forţă, neplata muncii peste program şi pentru cumul ș. a.
Cele două părți au convenit asupra identificării unor posibilităţi legislative şi financiare pentru a acoperi necesităţile invocate și continuarea discuțiilor pe această temă în viitorul apropiat.
O temă aparte a fost discuția pe marginea moratoriului asupra funcţiilor publice, sindicatele optând pentru ridicarea acestuia şi asigurarea funcţiilor respective cu surse salariale, ceea ce ar da posibilitatea angajării personalului, dar şi achitarea cumulului funcţiei.
Pandemia în plină evoluţie şi munca funcţionarilor publici cu statut special în această perioadă dificilă cu risc sanitar sporit a servit drept temei pentru solicitarea repetată a sindicatului „Demnitate” pentru achitarea sporului de 100% de risc sanitar. Deputatul Dan Perciun a asigurat sindicatele de disponibilitatea de a identifica şi întreprinde măsuri reale de îmbunătăţire a situaţiei pe domeniul protecţiei sociale a funcționarilor publici cu statut special.