19 November 2024
Chisinau
Social

Vând ce cultivă în grădină pentru a-și cumpăra o bucată de pâine și medicamente

Loading
Social Vând ce cultivă în grădină pentru a-și cumpăra o bucată de pâine și medicamente
Vând ce cultivă în grădină pentru a-și cumpăra o bucată de pâine și medicamente
Vocea poporului

Stau la colț de stradă, dosiți de ochii polițiștilor, cu crizan­teme în mâini sau cu o găleată de mere, gutui, cu fețe triste și dezamăgite. Astfel îi putem întâlni, tot mai des, pe oame­nii în vârstă care încearcă să-și câștige existența vânzând în stradă florile sau fructele pe care le cultivă în grădină. Pen­sia este prea mică, spun ei, și nu le ajunge nici pentru me­dicamente. Așa că muncesc de zor, pentru a avea ce comerci­aliza.

Pe mătușa Eudochia am întâl­nit-o, dimineață, pe strada Alecu Russo din capitală. S-a trezit la ora 5, pentru ca să vină la Chișinău din Strășeni, să-și vândă florile culese din grădină. Cere doar 15 lei pen­tru un buchețel de crizanteme, sperând că astfel va reuși să adune bani ca să-și trateze piciorul bol­nav.

„Primesc o pensie care abia de trece de 1300 de lei. Ce faci cu acești bani? Abia de îmi ajunge să cumpăr medicamentele necesare, să plătesc serviciile comunale și să cumpăr câte ceva de mâncare. Am uitat când mi-am procurat ultima dată o haină”, ne spune femeia.

În fiecare dimineață, și mătușa Iulia vine de la Ghidighici cu bu­chete de crizanteme sau flori în ghivece, pe care le vinde în stradă. Are 65 de ani, dar asta nu o îm­piedică să muncească. Împreună cu soțul, cresc și legume în sere, pentru ca să aibă ce comercializa pe parcursul întregului an.

„Avem o pensie mizeră, de 700 de lei. E cheltuială mare, florile sunt puse din aprilie și abia acum au în­florit, toată vara nu au fost ploi, am cumpărat apă, le-am udat, cumpăr peliculă, totul este scump, chimi­calele sunt scumpe. Dar ce să fa­cem?  Credeți că avem de ales ori că nu ne-ar plăcea să ne odihnim și noi? Anii de pensie nu sunt pen­tru odihnă în Moldova, sunt numai un chin”, oftează femeia.

La un alt colț de stradă, o altă poveste a unui pensionar. De mai bine de 15 ani, toamna este sezo­nul cel mai productiv pentru nea Ion. Acesta și-a plantat în grădină mai multe crizanteme pe care le vinde, iar cu banii câștigați își pro­cură de ce are nevoie. „În primul rând, îmi cumpăr lemne pentru iarnă, să știu că am cu ce mă în­călzi. Dacă mai rămâne ceva, îm­part să am în fiecare lună pentru medicamente, mâncare, să plătesc lumina”, ne mărturiseste bărbatul.

De fiecare dată, se confruntă cu aceeași problemă, nu are unde vinde florile. De aceea, este nevo­it să iasă în stradă, cu riscul de a fi alungat sau amendat de către polițiști.

„În piață nu sunt locuri, acolo, care plătește, acela are loc, dar care nu plătește – nu are loc. În fiecare an ne chinuim, din partea ceea ne alungă, de acolo ne fugărește, de peste tot ne alungă, nu avem unde să vindem florile noastre, munca noastră”, ni se plânge nea Ion.

În aceeași situație se pomenesc mulți oameni în etate, care, din cauza pensiilor mici, sunt nevoiți să vândă în stradă tot ce au prin gospodării. Zi de zi, până își vin­de marfa, mătușa Valentina iese la colț de stradă cu două găleți de mere și gutui. Ajunge aici de la Sângera.

„Am mai mulți copaci cu mere, gutui, care, iată, mă hrănesc. An de an așa fac, cât mă vor ține picioare­le. La copii nu mă pot duce să cer, pentru că au și ei familiile și nevo­ile lor. Dacă se întâmplă să nu pot vinde merele, le pun la murat. Anul trecut s-a întâmplat ca să cumpere cineva din stradă, i-a plăcut atât de mult, că a doua zi a venit la colțul străzii și mă căuta. Mi-a cumpărat atunci toate merele murate.

Asta e soarta de pensionar în Moldova, dragă. Dacă nu lucrezi, nu ai ce mânca. Poate că cei care au lucrat la oraș au pensie mai mare, dar noi, cei de la țară, care am lucrat în colhoz toată viața, cu ce pensie ne-am ales? O mie de lei? Bătaie de joc față de oamenii în vârstă. Nimeni nu se gândește la noi”, oftează mătușa Valentina.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand