5 October 2024
Chisinau
Varia

Valorile Uniunii Europene, promovate intens la ASEM

Loading
Varia Valorile Uniunii Europene, promovate intens la ASEM
Valorile Uniunii Europene, promovate intens la ASEM
USA-ASEM

Foto: arhivă personală

În contextul obţinerii de către Republica Moldova a unui regim libera­lizat de vize pentru călătorii în spaţiul UE, studenţii de la ASEM au avut ocazia să adreseze oficialilor şi reprezentanţilor corpului diplomatic acreditat în Moldova, dar și altor personalități politice, întrebări refe­ritoare la integrarea ţării noastre în spațiul european, despre conflictul transnistrean, impactul crizei politice din Ucraina, promovarea valo­rilor democratice şi mobilitatea academică etc. Aceștia nu au ezitat să facă loc în agenda lor pentru întâlniri şi discuții cu tinerii de la ASEM.

 

 

Timp de o lună de zile, studenţii Aca­demiei de Studii Economice i-au avut ca oaspeţi pe membrii delegaţiei Congresului SUA, senatorii John McCain, Ron John­son, John Barrasso şi John Joeven, am­basadorul Germaniei în Republica Moldo­va, Matthias Meyer, ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser, şi ambasado­rul Slovaciei în Moldova, Robert Kirnag.

Săptămâna trecută, de exemplu, Willi­am H. Moser, ambasadorul SUA în Mol­dova, a participat la o sesiune de întrebări cu studenţii de la economie. Acesta a dat asigurări că SUA vor susţine Republica Moldova în procesul său de integrare. Mai mult chiar, ambasadorul a menţionat că susţinerea financiară, în baza proiectelor aplicate, va spori, în special, dacă tine­rii vor veni cu idei inovatoare. Studenții s-au interesat de impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova, de bursele acordate studenţilor moldoveni de către universităţile americane, printre în­trebării fiind: când moldovenii vor călători în SUA fără vize şi cât de avantajoasă este integrarea pentru Moldova.

 

Descentralizarea, cheia succesului pentru Moldova

 

„Moldova a acumulat cel mai bun punc­taj la desfășurarea alegerilor parlamen­tare la un nivel democratic, cel puţin, aţi înregistrat progres la acest capitol. Cel mai mare succes este schimbarea menta­lităţii. Oamenii nu vor în trecut, ci privesc spre viitor. Vreau ca voi, oamenii de aici, să înţelegeţi că trecutul trebuie să rămână trecut, că viitorul îl facem noi, iar cele mai mari probleme, cum ar fi corupţia, nu tre­buie tolerată și are nevoie de o atenţie spo­rită. Descentralizarea este cheia succesului pentru RM. Noi credem că anume această cale e mai eficientă pentru a rezolva con­flictele la nivel local. O altă mare problemă este lipsa perseverenţei din partea Guver­nului Republicii Moldova”, a mărturisit pentru studenţii ASEM ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser.

Diplomații şi-au expus opinia referi­tor la vectorul european şi cât de impor­tantă este implicarea tinerilor în acest proces. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Slovaciei, Robert Kir­nag, la rândul său, i-a îndrumat pe tineri să asculte mai multe păreri, dar să nu uite s-o aibă pe a lor, să participe la dezvolta­rea economică a Moldovei. Toate au fost expuse prin prisma exemplului Slovaciei, membră a UE.

Ambasadorul Germaniei a lansat un îndemn la identificare națională. Or, a enunțat Excelența sa, Matthias Meyer: „Problema Moldovei este că e o ţară dez­binată. Am fost în multe ţări, dar Moldova este singura ţară cu un specific aparte. Pa­kistanul este Pakistan, libienii ştiu că sunt libieni, iar moldovenii nu-şi cunosc iden­titatea. De când sunt ambasador, am ob­servat că Moldova nu ştie cine este. „Pro­blema moldovenilor este frica. Trebuie să depăşiţi acest lucru, atunci UE nu va părea un lucru atât de imposibil, deşi trebuie să înţelegem că sunt aspecte şi domenii în Moldova care nu corespund standardelor europene”.

 

Îngrijorări privind situația din Ucraina

 

În context, oficialul a „îndreptățit” lip­sa de atitudine „dură și promptă” a ofici­alilor noștri față de situația în țara vecină: „Tăcerea autorităţilor moldave referitor la evenimentele din Odesa și, în genere, din Ucraina, nu este un pas înapoi sau indiferenţă, ci mai degrabă evitarea unei provocări”.

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson, John Barrasso şi John Joeven şi-au manifestat, la mijlocul lunii aprilie, îngrijorarea privind situaţia tensionată din Ucraina și au fost mai categorici în declarații. Senatorul John McCain a decla­rat în faţa studenţilor de la Academia de Studii Economice a Moldovei, în cadrul unei prelegeri, că provocările ruseşti sunt fără precedent de la războiul rece şi că preşedintele rus, Vladimir Putin, va plăti scump pentru acţiunile abuzive desfăşu­rate în regiune. „Pregătim un pachet de sancţiuni mult mai dure faţă de Rusia, pe care suntem gata să le aplicăm dacă nu va înceta cu provocările din regiune”, a spus atunci senatorul John McCain.

Amintim că, pe 28 aprilie, a fost luată decizia de eliminare a vizelor Schengen pentru cetățenii RM. Tot atunci, peste 100 de studenţi, elevi, rude ale moldovenilor stabiliţi în Grecia, dar şi jurnalişti, alături de premierul Iurie Leancă, au mers la Ate­na, pentru a testa regimul liberalizat de vize. Grecia a fost aleasă pentru că deţine preşedinţia Uniunii Europene.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, aflat la Chișinău în vizită oficială, a lansat invitația de a sem­na Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE pe 27 iunie 2014. La cere­monia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări-membre ale UE.

 

Serviciul relații cu publicul de la ASEM 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand