
Foto: vocea.md
A implementat zece programe de dezvoltare a agriculturii în valoare de 42,5 milioane de dolari, pe parcursul a 21 de ani, iar de curând a anunţat că îşi încheie activitatea în Republica Moldova. Este vorba de organizaţia americană CNFA despre care ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, spune că a pus baza agriculturii cu valoare adăugată înaltă şi a deschis calea spre cele mai competitive pieţe ale lumii pentru produsele moldoveneşti.
Afacere de success
Cu asistenţa organizaţiei respective, SRL Monicol şi-a propus, în 2005, să creeze o uscătorie modernă pentru a-şi putea exporta produsele pe pieţele de valoare înaltă din Uniunea Europeană şi din întreaga lume. Directorul general al acestei întreprinderi, Dumitru Vicol, constată acum că cifra de afaceri a companiei în cauză a crescut de la 40 de mil. de lei în 2006 până la 130 de mil. – în 2012. „Exportăm produsele noastre – în principal, prune, mere şi vişine uscate, nuci şi alune – în toate ţările europene, în Canada şi SUA”, a precizat Dumitru Vicol.
Asistenţa americană acordată acestei companii a avut drept scop renovarea uscătoriilor, clădirilor aferente şi a secţiei de procesare, construcţia unui frigider modern pentru păstrarea şi prelungirea termenului de prelucrare a fructelor, dar şi implementarea standardelor de calitate ISO şi HACCP. Întreprinderea a investit în acest scop peste 1,2 mil. de dolari şi a beneficiat şi de un grant în valoare de aproape 370 de mii de dolari din partea Guvernului SUA.
Investiţiile au fost alocate, în special, pentru lucrările de construcţie, dar şi pentru procurarea unor echipamente unice pentru ţara noastră, cum ar fi maşinile de scos sâmburii la prune, pentru implementarea standardelor de calitate a managementului şi pentru servicii de marketing. Totodată, au fost create condiţii mai bune de muncă la întreprindere, au fost procurate echipamente destinate sistemelor de purificare a apelor.
„Am implementat un sistem de securitate alimentară ce cuprinde toate etapele de monitorizare – respectarea bunelor practici în agricultură de către furnizori, transportarea, păstrarea, sortarea, apoi uscarea, procesarea, ambalarea şi exportul produselor”, a specificat Dumitru Vicol. Acesta a menţionat că au fost efectuate investiţii masive în toate domeniile de activitate ale acestei unităţi economice. Totodată, compania a elaborat o marcă comercială care este deja prezentă în magazinele din ţara noastră şi din state precum Slovenia, Polonia şi Slovacia, iar din acest an este promovată şi în România.
![]() |
Exportăm produsele noastre – fructe uscate şi nuci – în toate ţările europene, în Canada şi SUA |
„Sperăm ca, pas cu pas, să crească profitul, ca să ne permită să reinvestim banii în utilaje, echipamente şi să fim competitivi şi pe viitor faţă de concurenţii noştri de bază: SUA, California, Chile, Argentina, Franţa, ţările din fosta Iugoslavie”, a remarcat Dumitru Vicol. El îşi aminteşte că, atunci când a demarat procesul de modernizare a uscătoriei, a fost elaborat un studiu privind piaţa fructelor uscate pe plan internaţional care a stat la baza strategiei de marketing a companiei.
Dumitru Vicol menţionează printre acţiunile care au contribuit la obţinerea succesului şi instruirile de care au beneficiat reprezentanţii întreprinderii, dar mai ales cele pentru un şir de producători de materie primă.
„Acest lucru a creat o relaţie de credibilitate între furnizori, mici procesatori şi exportatori. A fost cel mai greu, dar am făcut paşi serioşi şi, în consecinţă, avem până astăzi relaţii cu mulţi furnizori care şi-au extins suprafeţele de livadă, iar noi beneficiem de materie primă calitativă”, a conchis Dumitru Vicol.
SRL Monicol a dat în exploatare, în 2006, o uscătorie renovată care dispunea atunci de o capacitate de până la 2000 de tone de fructe uscate pe an.
Tot în 2006, întreprinderea a achiziţionat peste 800 de tone de prune şi mere proaspete de la 15 producători mari şi aproximativ 400 de tone – de la 350 de gospodării ţărăneşti.
Compania dispunea la acel moment de 100 de salariaţi permanenţi şi mai angaja alte 400 de persoane la lucrările sezoniere.
Businessul agricol are viitor
Vasile Bumacov a menţionat în cadrul evenimentului de încheiere a activităţii în ţara noastră a aceleiaşi organizaţii că mulţi dintre beneficiarii de asistenţă americană servesc drept exemple de succes pentru cei care consideră că businessul agricol nu are viitor în RM. În opinia ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în prezent, există multe oportunităţi în ce priveşte susţinerea producătorilor agricoli, dar este foarte greu să găseşti doritori de a le valorifica.

Foto: vocea.md
Astfel, unul dintre rezultatele activităţii organizaţiei respective constă în descoperirea unor antreprenori şi afaceri pentru a fi dezvoltate. „Este îmbucurător că asistenţa acestei organizaţii a fost concentrată exclusiv în zona rurală pentru a crea şi susţine baza agriculturii”, a menţionat ministrul. Vasile Bumacov a specificat că ceea ce a intrat în vocabularul moldovenilor drept agricultură cu valoare adăugată înaltă, dar şi în conceptul de bază inclus în strategia agriculturii şi a dezvoltării rurale a fost creat prin intermediul programelor implementate de această organizaţie.
Potrivit ministrului, programele implementate cu asistenţă americană au dus la apariţia în Moldova a unei viziuni clare privind locul pe care trebuie să-l ocupe producătorii autohtoni pe pieţele lumii, produsele cu care să devină competitivi, tehnologiile pe care să le aplice, dar şi suportul necesar pentru lansarea unor afaceri de succes.
Un alt exemplu adus de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare privind aportul asistenţei americane la restructurarea şi modernizarea agriculturii moldoveneşti ţine de programul de creare a magazinelor agricole. În opinia sa, acestea au pus baza unui comerţ civilizat cu mijloace de producţie necesare producătorilor agricoli şi i-a ferit de speculaţiile care se fac de regulă atunci când cumpărătorii nu sunt suficient de informaţi.
Volum record de consultanţă
Patrick Norrell, vicedirector al oficiului CNFA din Washington, a menţionat că în cei 21 de ani aproape 800 de mii de agricultori din Moldova au beneficiat de asistenţă din partea acestei organizaţii. Totodată, beneficiarii de granturi au investit în afacerile dezvoltate circa 52 de mil. de dolari. În acelaşi timp, au fost create peste 3000 de locuri de muncă şi au fost facilitate vânzări de producţie agricolă în valoare de 260 de mil. de dolari.
Potrivit lui Patrick Norrell, ţara noastră a beneficiat de un volum record de consultanţă pe bază de voluntariat din partea experţilor americani. Astfel, în cei 21 de ani, RM a fost vizitată de 535 de specialişti calificaţi din SUA, care au asistat peste 120 de beneficiari cu statut de gazdă – întreprinderi, asociaţii de fermieri şi instituţii de învăţământ.