17 iunie 2024
Chisinau
Dialoguri

Valeriu Lazarenco: „În aceste vremuri grele rebuie să fim uniți, solidari”

Loading
Dialoguri Valeriu Lazarenco: „În aceste vremuri grele rebuie să fim uniți, solidari”
Valeriu Lazarenco: „În aceste vremuri grele rebuie să fim uniți, solidari”
facebook.com

Problemele cu care se con­fruntă astăzi autoritățile pu­blice locale în această situa-ție dificilă din Republica Mol­dova nu sunt deloc ușoare. Pe lângă criza care ne afectează pe toți, se adaugă și comu­nicarea cu oamenii, cum să le explicăm faptul că un tarif trebuie majorat, chiar dacă veniturile lor sunt modeste, și să te înțeleagă. Perioade similare însă au mai fost, impor­tantă este comunicarea, înțelegerea și solidaritatea, ne spune reprezentantul Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova (CNSM) în raionul Telenești, Valeriu La­zarenco, tot el primarul satu­lui Leușeni din același raion.

„Ținând cont de situația din Ucraina, în aceste vremuri grele, trebuie să fim uniți, solidari și să ne rugăm de pace și liniște. Pro­bleme sunt foarte multe și mari. Cel mai dificil este când trebuie să explici unui om că urmează să majorăm un tarif. E explicabi­lă reacția care urmează, pentru că înțelegi că venitul lui nu s-a majo­rat, ba din contra, s-a micșorat. În același timp, și noi, ca autoritate publică, suntem în dificultate”, a declarat Valeriu Lazarenco.

 

Lacune în legislație care au creat probleme

Fiind întrebat despre dialogul social din raion, reprezentantul CNSM ne-a spus că se străduiesc să găsească limbaj comun și să rezolve orice problemă pe cale amiabilă.

„Cu toate că fac parte din do­meniul Administrației Publice Locale, mă străduiesc să nu în­curc lucrurile. Una este primăria, și alta e activitatea sindicală, dar încerc să le îmbin, spre binele ambelor domenii. Ne străduim să avem un dialogul social bun, pașnic, și să găsim soluții la toa­te problemele care ne preocupă. Ceea ce vreau aici să reclam e că unii angajați percep sindicatul ca pe un Moș Crăciun, care de Revelion dă cadouri și bilete de tratament la sanatoriu. Activita­tea sindicală este altceva și spe­răm că noua conducere a CNSM ne va ajuta să schimbăm multe în percepția oamenilor. Ca aceștia să înțeleagă cu adevărat care este în realitate importanța sindi­catului”, a menționat Lazarenco.

 

Multe primării duc lipsă de specialiști, cum ar fi contabili, ingineri, perceptori fiscali

 

Pentru moment, ne spune Andrei Lazarenco, au loc consul­tări privind elaborarea unei noi convenții colective de nivel terito­rial, pe care speră să o semneze la începutul anului 2023.

„Nu vă pot da detalii despre ce prevederi suplimentare ar putea conține acest document, fiindcă așteptăm să vedem ce modificări vor efectua autoritățile la Legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care, știm cu toții, conține multe imperfecțiuni. În funcție de aceas­ta vom ști ce anume să includem în convenție”, a mai adăugat reprezentantul CNSM.

Lacunele din această lege au cauzat și unele probleme pe care le-au avut de rezolvat în teri-toriu. „Este vorba de clasele de salarizare pentru angajații din domeniul culturii, care nu au fost specificate corect. Asta a dus la unele probleme, și nu a fost vina angajatorului, ci sunt scăpări doar de ordin juridic”, a specificat Valeriu Lazarenco.

 

Salarizarea a rămas în urmă

Reprezentantul CNSM în raionul Telenești relevă, precum e situația și în alte zone, lipsa specialiștilor, a cadrelor tinere, iar toate astea se răsfrâng și asupra sindicatelor sub aspect numeric și calitativ.

„Salarizarea a rămas în urmă,  dar prețurile au crescut galopant. Spre exemplu, în Administrația Publică Locală salariile au rămas foarte mici și multe primării au lipsă de tot felul de specialiști, începând cu contabili, ingineri, perceptori fiscali. Și aici aș adăuga unele imperfecțiuni în legislație. Am făcut mai multe solicitări, și la fostele guvernări, și la actuala, privind modificarea unor preve­deri din lege, care să le permită angajaților din APL să beneficieze de majorări de salariu, dar deo­camdată nu avem un răspuns. În loc să vină, mulți pleacă. Un lucru este regretabil: că tinerii nu prea doresc pentru moment să se an­gajeze în administrația publică locală, din cauza responsabilității mari și a salariilor mici. Am enunțat de nenumărate ori aceste probleme autorităților, rămânem doar cu promisiuni”, a conchis Valeriu Lazarenco.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand