Problemele cu care se confruntă astăzi autoritățile publice locale în această situa-ție dificilă din Republica Moldova nu sunt deloc ușoare. Pe lângă criza care ne afectează pe toți, se adaugă și comunicarea cu oamenii, cum să le explicăm faptul că un tarif trebuie majorat, chiar dacă veniturile lor sunt modeste, și să te înțeleagă. Perioade similare însă au mai fost, importantă este comunicarea, înțelegerea și solidaritatea, ne spune reprezentantul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în raionul Telenești, Valeriu Lazarenco, tot el primarul satului Leușeni din același raion.
„Ținând cont de situația din Ucraina, în aceste vremuri grele, trebuie să fim uniți, solidari și să ne rugăm de pace și liniște. Probleme sunt foarte multe și mari. Cel mai dificil este când trebuie să explici unui om că urmează să majorăm un tarif. E explicabilă reacția care urmează, pentru că înțelegi că venitul lui nu s-a majorat, ba din contra, s-a micșorat. În același timp, și noi, ca autoritate publică, suntem în dificultate”, a declarat Valeriu Lazarenco.
Lacune în legislație care au creat probleme
Fiind întrebat despre dialogul social din raion, reprezentantul CNSM ne-a spus că se străduiesc să găsească limbaj comun și să rezolve orice problemă pe cale amiabilă.
„Cu toate că fac parte din domeniul Administrației Publice Locale, mă străduiesc să nu încurc lucrurile. Una este primăria, și alta e activitatea sindicală, dar încerc să le îmbin, spre binele ambelor domenii. Ne străduim să avem un dialogul social bun, pașnic, și să găsim soluții la toate problemele care ne preocupă. Ceea ce vreau aici să reclam e că unii angajați percep sindicatul ca pe un Moș Crăciun, care de Revelion dă cadouri și bilete de tratament la sanatoriu. Activitatea sindicală este altceva și sperăm că noua conducere a CNSM ne va ajuta să schimbăm multe în percepția oamenilor. Ca aceștia să înțeleagă cu adevărat care este în realitate importanța sindicatului”, a menționat Lazarenco.
Multe primării duc lipsă de specialiști, cum ar fi contabili, ingineri, perceptori fiscali
Pentru moment, ne spune Andrei Lazarenco, au loc consultări privind elaborarea unei noi convenții colective de nivel teritorial, pe care speră să o semneze la începutul anului 2023.
„Nu vă pot da detalii despre ce prevederi suplimentare ar putea conține acest document, fiindcă așteptăm să vedem ce modificări vor efectua autoritățile la Legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care, știm cu toții, conține multe imperfecțiuni. În funcție de aceasta vom ști ce anume să includem în convenție”, a mai adăugat reprezentantul CNSM.
Lacunele din această lege au cauzat și unele probleme pe care le-au avut de rezolvat în teri-toriu. „Este vorba de clasele de salarizare pentru angajații din domeniul culturii, care nu au fost specificate corect. Asta a dus la unele probleme, și nu a fost vina angajatorului, ci sunt scăpări doar de ordin juridic”, a specificat Valeriu Lazarenco.
Salarizarea a rămas în urmă
Reprezentantul CNSM în raionul Telenești relevă, precum e situația și în alte zone, lipsa specialiștilor, a cadrelor tinere, iar toate astea se răsfrâng și asupra sindicatelor sub aspect numeric și calitativ.
„Salarizarea a rămas în urmă, dar prețurile au crescut galopant. Spre exemplu, în Administrația Publică Locală salariile au rămas foarte mici și multe primării au lipsă de tot felul de specialiști, începând cu contabili, ingineri, perceptori fiscali. Și aici aș adăuga unele imperfecțiuni în legislație. Am făcut mai multe solicitări, și la fostele guvernări, și la actuala, privind modificarea unor prevederi din lege, care să le permită angajaților din APL să beneficieze de majorări de salariu, dar deocamdată nu avem un răspuns. În loc să vină, mulți pleacă. Un lucru este regretabil: că tinerii nu prea doresc pentru moment să se angajeze în administrația publică locală, din cauza responsabilității mari și a salariilor mici. Am enunțat de nenumărate ori aceste probleme autorităților, rămânem doar cu promisiuni”, a conchis Valeriu Lazarenco.