3 iulie 2024
Chisinau
Social

UTM și USM, gazde primitoare pentru refugiații din țara vecină

Loading
Social UTM și USM, gazde primitoare pentru refugiații din țara vecină
UTM și USM, gazde primitoare pentru refugiații din țara vecină
estu.md

„Unirea face puterea” este o zi­cală rostită tot mai des în aceste zile, când țara vecină, Ucraina, este bombardată de armata rusă, iar milioane de refugiați au luat calea străinătății. Peste 100 de mii dintre ei au trecut și prin Republica Mol­dova, marea majoritate a acestora adăpostindu-se aici, în speranța că războiul se va încheia în curând și se vor întoarce la casele lor.

Autoritățile publice locale, voluntarii și societatea civilă din țară s-au mobilizat pentru a le oferi ajutor, a-i îndruma și a-i găzdui.

Printre centrele de plasament temporar pentru refugiați deschise în Republica Mol­dova este și cel de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Acesta dispune de cinci puncte de plasament pe străzile Studenților și Florilor. Zilnic, acestea găzduiesc apro­ximativ 233 de persoane, dintre care 100 sunt femei, 90 copii și 17 bărbați în etate. Până în prezent, circa 800 de refugiați au beneficiat de cazare și suport în cadrul cen­trului de plasament.

 

Suport material, dar și emoțional

Angajații Centrului depun tot efortul pentru a oferi nu doar suport material, dar și emoțional și medical, după necesitate. Pe lângă spațiul de cazare oferit, refugiații sunt asigurați cu produse de igienă și cu trei mese pe zi. Tot suportul, în primă instanță, a fost posibil datorită angajaților și studenților UTM, receptivi la calvarul prin care trec cetățenii din țara vecină. Ulterior, la acesta s-a adăugat sprijinul din partea agenților economici, a Comitetului sindical al salariaților UTM și Comitetului sindical studențesc al UTM.

„Ținem să mulțumim membrilor de sindicat din cadrul Federației Sindicale a Educației și Științei din Moldova (FSEȘ), care au donat 40 de mii de lei. Tot acest suport financiar va fi utilizat în asigurarea alimen­tării familiilor de refugiați ucraineni”, au menționat reprezentanți ai comunității aca­demice de la UTM.

Și unele cămine de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) s-au transformat în centre de plasament. În căminul nr.19, bunăoară, sunt cazați circa 100 de refugiați. Zilnic, voluntarii USM depun o muncă enor­mă pentru a-i ajuta pe cei care au fugit din calea războiului. Aceștia au primit strictul necesar pentru un trai decent, sunt hrăniți, dar li se asigură și atenția de care au nevo­ie. Studenții voluntari organizează activități pentru copiii din Ucraina, vizite la Teatrul „Licurici” etc.

 

„Situația cere mobilizare”

Potrivit lui Ghenadie Donos, președin-tele Federației Sindicale a Educației și Științei, structurile FSEȘ au organizat o se­rie de acțiuni pentru a oferi oaspeților din Ucraina ajutoare sub diverse forme, în coo­perare cu administrațiile publice locale prin comunicare de la om la om, nevoile ucrai­nenilor pot fi cel mai bine înțelese.

„Datorită acestor acțiuni, produsele ali­mentare, de igienă, medicamentele, chiar și jucăriile pentru copii, ajung cât mai repede la cei care au nevoie. Situația cere mobili­zare și acțiuni concrete în fiecare centru de plasament. Sunt de acord cu colegii noștri din Polonia, care numesc persoanele căro­ra R. Moldova le oferă casă și masă drept oaspeți. Or, acest cuvânt se potrivește mai bine pentru copiii, femeile care suferă cum­plit în urma războiului din țara vecină. Una e să te informezi din mijloace media despre situația din Ucraina și despre problemele celor care caută adăpost la noi, și altceva e să vezi ochii acestor copilași care au acum nevoie nu doar de căldură, dar și de un cu­vânt de susținere. Din ceea ce am înțeles, în discuțiile cu mamele copiilor aflați în instituțiile noastre (mă refer la centrele de plasament temporar de la USM, UTM, In­stitutul de Științe ale Educației), unii elevi beneficiază de studii de la distanță, oferite de școlile ucrainene în zonele în care este posibil acest lucru. Această formă este folo­sită de elevii din clasele mai mari, deoarece ei pot obține certificate care le vor permite să susțină examenele de absolvire. Dar sunt și doritori să se înscrie și în școlile noaste și, mai ales, sunt mame care ar dori să-și ducă copilașii la grădinițe. Aici ar trebui să le ofe­rim sprijin, în comun cu Ministerul Educației și Cercetării”, a spus pentru „Vocea poporu­lui”, Ghenadie Donos.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand