Universitatea de Stat din Moldova (USM) deţine primul loc în topul instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova. Cel puţin aşa arată datele primului clasament mondial efectuat de Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei, notează webometrics.info.
În clasamentul mondial al instituţiilor de învăţământ superior, Universitatea de Stat din Moldova este plasată pe locul 3432, fiind urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei cu poziţia 4220, Academia de Studii Economice din Moldova – 7220, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova – 7696, iar Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu” deţine locul 8524.
În acest top au concurat 20645 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, Moldova fiind reprezentată de 26 de instituţii de învăţământ superior.
Universitatea de Stat din Moldova apare drept lider şi în cadrul unui alt clasament mondial efectuat de portalul 4icu.org. Acesta include 11.160 de colegii şi universităţi din 200 de ţări. Instituţia de învăţământ superior posedă un potenţial intelectual de cea mai înaltă probă şi o strălucită imagine internaţională de universitate clasică, dispune de contracte de colaborare didactico-ştiinţifică cu 128 universităţi şi centre ştiinţifice din lume.
Concepţia universitară gene-
rală este elaborată conform standardelor europene (procesul Bologna) şi este orientată spre instruire-cercetare, fiind bazată pe schimbarea de mentalitate, pe managementul european modern, pe susţinerea şi promovarea performanţelor academice şi ştiinţifice. Comunitatea universitară realizează modernizarea învăţământului superior prin aplicarea managementului strategic universitar participativ, precum şi a autonomiei universitare. În prezent, la USM activează 1015 cadre didactice, inclusiv 9 academicieni, 81 doctori habilitaţi, profesori universitari, 403 doctori în ştiinţe, conferenţiari universitari, circa 15 mii de studenţi şi masteranzi, 334 doctoranzi.
Rectoratul, în frunte cu Gheorghe Ciocanu, care fiind un conducător reformator şi inovator, a elaborat şi promovează o concepţie avansată şi performantă în domeniul modernizării standardelor universitare de factură europeană. Este realizată orientarea strategică conform căreia învăţământul în general, iar cel universitar în special, constituie temelia progresului social-economic şi spiritual la toate etapele dezvoltării societăţii. Învăţământul este o prioritate naţională, iar secolul XXI este considerat secolul cunoaşterii, al informatizării, al transferului inovaţional, al conexiunii cu piaţa muncii.
În contextul acestor transformări, rectoratul, dar şi comitetul sindical pledează pentru un înalt nivel de calificare a cadrelor didactice – proces care prevede renovarea conceptuală, metodologică, curriculară şi tehnologică a învăţământului universitar, a managementului participativ european. Este facilitată, în măsura posibilităţilor, perfecţionarea cadrelor didactice în centrele ştiinţifice din ţară şi de peste hotare, sunt organizate cursuri, seminare, stagii de perfecţionare pentru cadrele didactice tinere, pentru doctoranzi şi postdoctoranzi.
Dumitru Căldare,
preşedintele comitetului sindical al salariaţilor USM,
doctor habilitat în filosofie