Secvențe din discursurile delegaților la Congresul IV al CNSM
Petru CHIRIAC: „Alături de voi nu m-am simțit străin nici la izbândă, nici în momente de grele încercări”
Stimați delegați, colegi și prieteni!
Pornind de la ferma mea convingere,după cum ați înțeles, mi-am depus mandatul de vicepreședinte al CNSM, dându-mi demisia din această funcție.
Timp de 47 de ani, am fost dedat cu trup și suflet activității sindicale, începând cu funcția de președinte al organizației sindicale primare a studenților de la Institutul Politehnic din Chișinău, urmând toate treptele, de la instructor până la președinte al Sindicatului Lucrătorilor din Învățământul Public și Știință. În 1998, am fost ales prim-vicepreședinte al CSRM, din 2001 până în 2007 am fost președinte al CSRM, iar din 2007 până astăzi am activat în funcția de vicepreședinte al CNSM.
În tot acest răstimp, am fost alături de năzuințele și problemele studenților și ale salariaților membri de sindicat. Doresc să vă aduc mulțumiri pentru sprijinul și încrederea acordată, pentru conlucrare rodnică pe parcursul acestei epoci.
Prin diferite perioade de timp și evenimente am trecut. Partidele politice care s-au perindat din 1990 încoace doreau să profite de noi, dar sindicaliștii au rămas fideli ramurii și ne-am căutat de treburile interne ale membrilor de sindicat. Cam în aceeași perioadă am organizat și desfășurat o serie de acțiuni, proteste, marșuri, mitinguri și greve. Ceream lichidarea restanțelor salariale și majorarea lor pentru sfera bugetară. Șapte ani ne-am luptat cu comuniștii în frunte cu Voronin ca să nu disperseze mișcarea sindicală după bunul lor plac. În final, cunoașteți și Dvs., în iunie 2007, au fuzionat două Confederații și s-a creat Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.
Alături de voi, stimați colegi, nu m-am simțit străin nici la izbândă, nici în momente de grele încercări.
Împreună am făcut multe lucruri bune, însă în sufletul meu arde dorința ca mecanismul activității sindicale să funcționeze operativ și eficient. În acest context doresc să vă mai fiu de folos, dacă se consideră necesar. Recunosc, și vă rog să mă credeți, cu aceeași sinceritate, că tare mult am dorit ca la conducerea Confederației să vină un om hotărât și devotat principiilor mișcării sindicale, și, în opinia mea, nu mai puțin important, să fie tânăr, energic și curajos. În perioada de după alegerea din 2 decembrie 2021 și până în prezent, dl președinte Igor Zubcu a avut posibilitatea de a cunoaște problemele oamenilor muncii și căile de soluționare nu numai din ramura sănătății, dar în întregime, a sectoarelor bugetar și real ale economiei naționale. În această perioadă, dânsul a putut să-și verifice forțele în activitatea practică, deschizându-i-se ușile Președinției, Parlamentului, precum și la un șir de ministere și instituții de stat, la Patronate, dar și peste hotare.
Am vrut mai mult, dar nu mi-a reușit, orice decizie s-a adoptat în mod democratic și eu m-am supus principiului majorității.
Atâta am putut, atâta am făcut, sper să faceți voi mai mult! Vă urez succes! Vă mulțumesc tuturor!
Ghenadie DONOS: „Să dăm dovadă de rațiune, răbdare și profesionalism”
Stimați colegi,
Parcurgem o perioadă complicată în istoria mișcării sindicale, în care avem de înfruntat mai multe provocări, inclusiv dintre cele nemaiîntâlnite anterior. Este important ca în aceste condiții, pe care le-aș numi extreme, să dăm dovadă de rațiune, răbdare și profesionalism pentru a găsi cele mai bune soluții pentru tot felul de situații și probleme cu care ne confruntăm.
Apreciez Raportul de activitate și concluziile enunțate de către dl președinte Zubcu drept extrem de importante pentru evoluția noastră în continuare.
O să încerc foarte succint să abordez o parte din aceste probleme.
Unitatea mișcării sindicale și acțiunile care trebuie realizate pentru a atinge acest obiectiv: Înțeleg că avem opinii diferite vizavi de evoluția mișcării sindicale, de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestui mandat al conducerii CNSM, dar atât eu personal, cât și majoritatea colegilor mei din Federația Sindicală a Educației și Științei, cu care am comunicat zilele acestea, remarcăm schimbări pozitive de imagine a sindicatelor, vizibile, din decembrie 2021, comparativ cu anii 2019-2021.
Aș dori ca noua conducere să depună efort pentru coordonarea activității centrelor sindicale național–ramurale, să pună accent pe înlăturarea discrepanțelor, a carențelor și inechităților dintre subiecții Confede-rației.
Să fim uniți și combativi, să lăsăm disensiunile neesențiale care ne fură mult timp și energii și să realizăm aceste schimbări, inclusiv prin deciziile adoptate la acest Congres. Ținând cont că există un real pericol de dezbinare, provocat de disensiunile existente în mișcarea sindicală, mă adresez de la tribuna Congresului – să păstrăm unitatea și coeziunea. Doar uniți suntem o forță!
Aș vrea să vă reamintesc că, după ședința Consiliului General al CNSM din 2 decembrie 2021, grație unui efort comun, am realizat câteva lucruri importante, în opinia mea, care au schimbat atât situația membrilor noștri de sindicat, cât și imaginea sindicatelor. Mă refer la acțiunea solidară din 6 decembrie, în urma căreia a fost soluționată problema acordării premiului anual pentru rezultatele anului 2021.
În acele zile am conștientizat că suntem uniți prin solidaritate sindicală și că această Unitate dă rezultate, iar asemenea momente ne fac să fim mândri de apartenența la Sindicate.
Ana CIMPOIEȘU: „O echipă bine configurată este locomotiva unei mișcări sindicale de succes”
Ne aflăm la un moment de bilanț în care am convingerea că vom face o analiză a activității sindicale cu înțelepciune, că alegerea celor care ne vor conduce destinele organizației o vom face cu sufletul curat, cu încredere și speranță, iar direcțiile de acțiune sindicală pentru anii viitori le vom stabili cu mult curaj și determinare, căci avem obligația și responsabilitatea de a acționa prin toate mijloacele pentru a restabili și a îmbunătăți imaginea sindicatelor.
Trăim într-o lume a contrastelor: avem voința de a genera schimbarea în bine, dar puțini oameni care transformă vorba în fapte; avem suflet, dar din ce în ce mai puțini oameni care privesc spre binele celuilalt; avem istorie, dar puțini vor s-o cunoască; avem viitor, dar din ce în ce tot mai puțini copii care rămân acasă; avem speranță, dar în proximă vecinătate avem un război sângeros…
Dragi colegi! Nu există vârf și talpăîn sindicate! Membrii de sindicat își aleg liderii și tot membrii de sindicat îi pot da jos. Astăzi noi suntem aici pentru a ne alege liderii. Nu trebuie să uităm că sindicatele sunt parte integrantă a democrației adevărate și că este datoria noastră de a ne coagula eforturile și de a utiliza experiența tuturor organizațiilor pentru a crea o voce mai puternică, menită să apere interesele salariaților din toate ramurile economiei naționale, să vegheze asupra respectării legilor și să lupte pentru un trai decent, pentru recunoașterea și aprecierea omului muncii ca făuritor de bunuri. În perioada în care l-am avut în frunte pe Igor Zubcu, a avut loc schimbarea la față a sindicatelor. Am admirat echipa sindicatelor, în cadrul Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, când s-au discutat modificările cu „bucluc” la Codul muncii: Igor Zubcu, Sergiu Morari, Eugen Covrig – tineri, inteligenți, un pic ambițioși, și dl Sainciuc – competent și cumpătat: s-a îmbinat perfect entuziasmul tineresc și înțelepciunea. De aceea, vă îndemn să-l votăm azi pe Igor Zubcu în calitate de președinte al CNSM și să-i dăm voie dlui să-și numească vicepreședinții, iar noi să-l susținem. Or, o echipă organizată și bine configurată este locomotiva unei mișcări sindicale de succes.