4 December 2024
Chisinau
Social

Unele datorii faţă de fondul de asistenţă medicală ar putea fi anulate

Loading
Social Unele datorii faţă de fondul de asistenţă medicală ar putea fi anulate
Unele datorii faţă de fondul de asistenţă medicală ar putea fi anulate
asistenta-sociala

Foto: vocea.md

Unele categorii de populaţie care achită prima de asigurare medicală în mod individual ar putea fi scutite de datoriile faţă de fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medica­lă, acumulate până la 1 ianuarie 2015.

 

Surse din cadrul CNAM au precizat că un aviz la proiectul Legii cu privire la scutirea unor categorii de populaţie de achitarea obligaţiunilor financiare pre­scriptibile faţă de fondurile de asistenţă medicală pen­tru perioada precedentă a anului 2015 a fost aprobat, recent, de Guvern.

De datorii ar putea fi scutiţi proprietarii de terenuri agricole, fondatorii de întreprinderi individuale, paten­tarii, arendaşii, arendatorii, precum şi alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern. Pentru aceasta, ei vor trebui să confirme statutul de persoană ce dispune de asigurare de asistenţă medicală pentru 2015. Scopul declarat al proiectului de lege este de a di­minua povara financiară pentru unele categorii de po­pulaţie cu venituri mici. Documentul a fost elaborat de un grup de deputaţi şi prezentat de ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, membrilor Guvernului spre avizare.

Proiectul respectiv urmează a fi remis Parlamentului spre examinare şi adoptare.

În prezent, de procurarea poliţei de asigurare obli­gatorie de asistenţă medicală nu sunt scutite nici chiar persoanele care nu au nici un fel de venituri. Excepţie fac şomerii înregistraţi cu acest statut la oficiile forţei de muncă şi care dispun de asigurare medicală din par­tea statului.

Legislaţia în vigoare prevede că persoanele fizice care în timpul anului rămân fără serviciu sunt obligate, în termen de 30 de zile calendaristice, să achite prima de asigurare medicală individuală în sumă fixă pentru lunile rămase până la sfârşitul anului. În caz că ulterior acestea se reangajează, nu vor mai achita pentru anul respectiv contribuţie procentuală din salariu şi alte plăţi. De asemenea, nu vor fi calculate nici primele ce urmează a fi achitate de către angajator pentru asigura­rea medicală a acestor persoane.

Potrivit datelor unui barometru al opiniei publice, efectuat anul trecut, 70 la sută dintre moldoveni con­sideră că poliţa medicală nu îşi justifică preţul. Acelaşi sondaj a arătat că 43 la sută din persoanele asigurate nu pot beneficia de serviciile medicale gratuite prevăzute de lege. Cu toate acestea, pe rolul instanţelor de judeca­tă se află zeci de dosare legate de obligativitatea poliţei de asigurare medicală.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand