13 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Unde se respiră cel mai poluat aer în Moldova

Loading
Sanatate Unde se respiră cel mai poluat aer în Moldova
Unde se respiră cel mai poluat aer în Moldova
independent.co.uk

Cetățenii Republicii Moldova inhalează aer tot mai toxic. Cei mai expuși riscului sunt locuitorii capitalei, care res­piră zilnic gaze emanate de la zecile de mii de mașini aflate în trafic, de la centralele elec­trotermice (CET-urile) și sălile cazanelor sau de la întreprin­derile industriale în funcțiune. În șirul localităților se mai în­scriu alte câteva orașe unde situația este alarmantă.

Potrivit Serviciului Hidrome­teorologic de Stat (SHS), muni­cipiile Chișinău, Bălți, Râbnița, Tiraspol, Tighina și satul Mateuți sunt cele mai poluate localități din Republica Moldova. Asta ara­tă, an de an, harta interactivă a SHS, prin intermediul căreia este prezentată starea poluării aerului atmosferic din țară. În capul listei este Chișinău. Observatorii susțin că cele mai multe depășiri sunt pe strada Fântânilor, Uzinelor și Vladimirescu, asta din cauza trafi­cului aglomerat, a amplasării Căii Ferate, CET-urilor și Combinatului de Tutun.

 

Monoxidul de carbon – dușmanul cel mare

Măsurătorile efectuate zilnic de către SHS arată că cel mai mare dușman pentru sănătatea oame­nilor este monoxidul de carbon, care depășește cu mult norma sa­nitară. Acesta este urmat de oxizii de azot, suspensiile solide totale, dar și alte tipuri de poluanți.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand