Cetățenii Republicii Moldova inhalează aer tot mai toxic. Cei mai expuși riscului sunt locuitorii capitalei, care respiră zilnic gaze emanate de la zecile de mii de mașini aflate în trafic, de la centralele electrotermice (CET-urile) și sălile cazanelor sau de la întreprinderile industriale în funcțiune. În șirul localităților se mai înscriu alte câteva orașe unde situația este alarmantă.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), municipiile Chișinău, Bălți, Râbnița, Tiraspol, Tighina și satul Mateuți sunt cele mai poluate localități din Republica Moldova. Asta arată, an de an, harta interactivă a SHS, prin intermediul căreia este prezentată starea poluării aerului atmosferic din țară. În capul listei este Chișinău. Observatorii susțin că cele mai multe depășiri sunt pe strada Fântânilor, Uzinelor și Vladimirescu, asta din cauza traficului aglomerat, a amplasării Căii Ferate, CET-urilor și Combinatului de Tutun.
Monoxidul de carbon – dușmanul cel mare
Măsurătorile efectuate zilnic de către SHS arată că cel mai mare dușman pentru sănătatea oamenilor este monoxidul de carbon, care depășește cu mult norma sanitară. Acesta este urmat de oxizii de azot, suspensiile solide totale, dar și alte tipuri de poluanți.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare