Lucrătorii medicali de la Spitalul Raional din Telenești cer să le fie respectată munca, să nu fie denigrate și agresate cadrele medicale pentru a putea activa, mai ales în prezent, când majoritatea sunt extenuate din cauza condițiilor extrem de dificile în care sunt nevoite să lucreze în perioada pandemiei de Covid-19.
Pentru a face cunoscută poziția lor întregii societăți, aproximativ 100 de angajați ai IMSP Spitalul Raional Telenești au participat, în ziua de 4 octombrie, la un flash-mob organizat de comitetul sindical de la unitatea respectivă. Nemulțumirea acestora a pornit de la răspândirea în spațiul public de către un prezentator de la un post de televiziune privat, tot el influencer pe rețelele de socializare, a unor informații defăimătoare despre instituție și care cere închiderea spitalului. Astfel, în mediul on-line, admiratorii acestuia au postat mii de opinii negative la adresa medicilor din Telenești. Gestul dat i-a pus la pământ pe cei care de doi ani muncesc în condiții extrem de grele pentru a salva viețile pacienților cu Covid-19, dar și ale celor cu alte maladii.
Larisa Grăjdeanu, președintele comitetului sindical de la Spitalul Raional Telenești, a spus că în acest mod a fost denigrată cinstea și onoarea lucrătorului medical. Astfel, a fost știrbită imaginea Spitalului Telenești, fondat în anul 1892. „Iată că după 130 de ani de activitate a instituției, o persoană cere închiderea acestuia”, a menționat liderul sindical.
Președinta comitetului sindical a lansat un apel public prin intermediul căruia colectivul spitalului solicită susținere în legătură cu acțiunile de denigrare a imaginii instituției și cu injuriile la adresa angajaților.
„În urma postărilor făcute pe rețeaua Instagram, IMSP SR Telenești a devenit ținta unor atacuri nedrepte, în special în spațiul on-line. Acesta a lansat acuzații defăimătoare, utilizând injurii și declarații care lezează reputația instituției. Constatăm cu îngrijorare că acest caz a fost exploatat pentru a discredita și a provoca ură din partea societății”, se menționează în apel.
Participanții la flash-mob au lansat și un mesaj de solidaritate cu toți lucrătorii medicali din țară, care respectă valorile de etică profesională. „Îndemnăm utilizatorii rețelelor sociale și consumatorii de produse media să păstreze un limbaj civilizat în raport cu lucrătorii medicali și să facă distincția între persoanele oneste, care muncesc în folosul societății, și cele ce promovează interese în detrimentul ei”.
Cadrele medicale susțin că influencerul trebuie să-și ceară scuze public pentru declarațiile denigratoare făcute, în caz contrar, vor fi nevoite să apeleze la instanța de judecată.
Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova (FSSM) este solidară cu angajații Spitalului de la Telenești. „Ne exprimăm indignarea în legătură cu răspândirea în spațiul public a unor informații defăimătoare despre IMSP Spitalul Raional Telenești, cu discurs insultător la adresa angajaților. Reamintim că atât condițiile, cât și dotările unei instituții medicale, nu depind de angajații acesteia. Totodată, considerăm că autorul postării nu a prezentat argumente clare care i-ar permite să facă analiza activității medicilor nu doar din instituția dată, dar și din întregul sistem de sănătate din țară”, a declarat Aurel Popovici, președintele FSSM.
Medicii sunt, de fapt, protejați prin lege de umilință și răfuială verbală și fizică. Astfel, ultragierea lucrătorilor medicali, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale ale acestora prevede o sancțiune cu amendă de până la 1250 de lei, aplicată persoanei fizice. Iar ultragierea, însoţită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, este sancţionată cu amenzi de până la 7500 de lei, aplicată persoanei fizice, sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.