
Foto: semya.md
Pe 31 august, se împlinesc 25 de ani de la adoptarea, de către Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, a Legii cu privire la revenirea limbii moldovenești la grafia latină.
Cât de timid și-a făcut loc limba română în spațiul ei vital – chiar și în legea privind revenirea la alfabetul latin, ea se numea „limbă moldovenească!”. Martorii oculari țin minte cu câte impedimente a fost adoptată Legea cu privire la limba de stat – sesizând că s-ar putea fi trași pe sfoară, deputații Sovietului Suprem discutând despre „limba de comunicare interetnică”, chișinăuienii au ieșit în stradă, au înconjurat Teatrul de Operă și Balet, unde avea loc ședința ultimului legislativ de sorginte sovietică. Legea a fost adoptată sub presiunea opiniei publice, care își dorea ieșirea din minciună și din tiparele staliniste.
Pe de altă parte, Moldova a fost bulversată de greve împotriva limbii române și a alfabetului latin organizate la așa-zisele întreprinderi de importanță unională. A fost ceva nemaipomenit în istoria omenirii – greve împotriva limbii!
Acele timpuri au intrat deja în istorie. De atunci, în fiecare an, pe 31 august, cetățenii Republicii Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române. În cinstea memorabilei zile în care au fost adoptate legea cu privire la revenirea limbii noastre la veșmântul ei firesc, grafia latină, și legea cu privire la limba oficială a statului, o stradă din capitală a fost denumită 31 August 1989. De datoria fiecăruia dintre noi este să o vorbim corect, îngrijit. În fiecare zi, în orice situație. Numai astfel vom aduce un omagiu Limbii Române, care face parte din ființa neamului și ne exprimă esența.