Conceptul Sistemului informațional automatizat „Registrul turismului” a fost aprobat, de curând, de Guvern. Documentul în cauză a fost elaborat în contextul modernizării tehnologice a industriei turistice, în conformitate cu Planul de ac-țiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a turismului „Turism 2020”.
Scopul principal al conceptului sus-menţionat este asigurarea evidenței și oferirea accesului beneficiarilor la informații actualizate cu privire la turism și patrimoniul turistic al ţării noastre.
Reprezentanţii Guvernului dau asigurări că lansarea Registrului turismului va aduce mai multe beneficii. Astfel, fiecare utilizator va avea posibilitatea să acceseze informaţii despre obiectivele patrimoniului turistic şi să-şi programeze vacanţa sau călătoria turistică. De asemenea, agenţii economici vor putea utiliza datele de contact actualizate şi drumurile de acces spre aceste obiective, la crearea ofertelor turistice, informaţiile despre patrimoniul turistic.
Sistemul informațional automatizat „Registrul turismului” va servi drept un instrument eficient de atragere a investiţiilor, creare a infrastructurii turistice şi amenajare a destinaţiilor turistice. Totodată, autorităţile administraţiei publice vor putea mediatiza informaţia despre evenimentele culturale şi sportive din ţara noastră de interes turistic, organizate sub patronajul acestora.
Agenția Turismului va asigura dezvoltarea Sistemului informa-țional automatizat „Registrul turismului” din sursele bugetare prevăzute în acest scop şi din contribuția partenerilor internaționali.
Conform datelor statistice, în perioada ianuarie–iunie 2015, la punctele de trecere ale frontierei de stat, au fost înregistrate peste 1,071 mln. de sosiri ale vizitatorilor străini în Republica Moldova, ceea ce este în creştere cu 13,6 la sută faţă de perioada similară din 2014.
Cei mai mulți dintre vizitatori au fost din Ucraina – peste 40 la sută, România – aproape 37 la sută, Federaţia Rusă – 11 la sută, precum şi Bulgaria, Italia, Turcia, Germania, Israel şi SUA.
Aproape 80 la sută dintre vizitatorii străini au preferat să călătorească spre şi prin ţara noastră cu mijloace de transport auto, aproximativ 20 – pe calea aerului şi 2,6 la sută dintre ei – cu trenul.
În aceeași perioadă, au fost înregistrate 2,576 mln. de plecări ale vizitatorilor moldoveni în străinătate, ceea ce constituie cu 14,8 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014.
Mijloacele de transport auto au fost cele mai utilizate şi în cazul plecărilor peste hotarele ţării noastre ale vizitatorilor moldoveni şi au reprezentat peste 85 la sută din numărul total de plecări.