22 iulie 2024
Chisinau
Social

Un proiect amplu de evaluare a administrației publice, lansat la Chişinău

Loading
Social Un proiect amplu de evaluare a administrației publice, lansat la Chişinău
Un proiect amplu de evaluare a administrației publice, lansat la Chişinău
administrare-publica

Foto: gov.md

 

Instituţiile publice din ţara noastră vor fi supuse unei evaluări minuţioase prin prisma principiilor de bună guvernare ale Uniunii Eu­ropene. Un proiect în acest sens a fost lansat, zilele tre­cute, la Chişinău.

 

Reprezentanţii Guvernului au menţionat, în cadrul conferinţei de lansare, că această evaluare are scopul de a face o radiografie com­pletă a administrației publice.

Proiectul în cauză se doreşte a fi un angajament al Guvernului de a crea premisele necesare pen­tru demararea plenară a unei re­forme multidimensionale a ad-ministrației publice, fără de care se crede că aparatul de stat ar putea intra într-un colaps sistemic ire­versibil.

Reforma administrației publice este una din restanțele majore în implementarea Acordului de Aso­ciere a ţării noastre cu Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2015. În opinia premierului Valeriu Streleţ, ţara noastră se află acum în ingrata situație când funcția pu­blică nu este nici atractivă și nici motivantă pentru profesioniștii calificaţi și integri.

Un prim pas în crearea premi­selor pentru abordarea complexă și într-un mod sistemic a reformei administrației publice a fost insti­tuirea Consiliului național pentru reforma administrației publice, afirmă surse guvernamentale.

Consiliul este o platformă de nivel înalt pentru luarea decizii­lor privind direcțiile strategice ale reformei administrației publice. Acesta ar urma să asigure un proces integrat de planificare strategică, de implementare și monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administrației publice, atât la nivel central, cât și local.

Pirkka Tapiola, şeful Delegației UE la Chișinău, susţine că refor­ma administrației publice este un moment important şi fundamental pentru ţara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Astfel, reprezentanţii Delegației UE la Chișinău încurajează institu­ţiile publice din Republica Moldo­va să promoveze această reformă pentru o guvernare mai echitabilă și transparentă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand